Subfinanțarea sistemului medical țintuiește bolnavii pe liste de așteptare

tehnica medicala

Procedee de înaltă complexitate tehnică sunt în momentul de față accesibile și pacienților din vestul țării, însă cu moderație, din cauza lipsei de fonduri.

”Materialele sunt destul de scumpe, iar plaja acestora este variată, în funcție de metoda abordată. Din păcate, nu sunt toate disponibile la noi. O parte din cele necesare sunt asigurate de spital, altele prin programe naționale, dar acestea din urmă nu sunt finanțate corespunzător. Suntem nevoiți să refuzăm sute de pacienți pe an din cauza lipsei materialelor!

CITEŞTE ŞI: Cartierul timișorean cel mai mizerabil

Unii dintre aceștia au șansa să meargă să se trateze în străinătate, alții încă așteaptă… O altă problemă este că anumite afecțiuni, tratate prin tehnici de radiologie intervențională, nu pot fi rezolvate prin operații clasice.

În cazul afecțiunilor neurologice și anevrismelor, lista de așteptare este lungă. Noi am putea trata un pacient pe zi, însă efectuăm o intervenție pe lună, pentru că ne limitează materialele!

Este și motivul pentru care doi dintre colegii de echipă vin sporadic, lucrând în restul timpului în străinătate”, atrage atenția Adrian Tutelcă, medic la Spitalul Județean Timișoara, premiat cu diplomă de excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea radiologiei intervenționale în partea de vest a țării.

În ciuda costurilor ridicate pe care le presupun materialele utilizate, tratamentul și recuperarea pacienților sunt superioare altor metode, uneori chiar vitale, iar prețul final al intervenției și îngrijirii pacientului este… mai redus, cheltuielile cu zilele de spitalizare, dar și altele solicitate de operațiile clasice fiind mai mici. ”Tehnica modernă produce mari beneficii, inclusiv financiare spitalului”, susține și șeful Clinicii de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul unității sanitare, prof. dr. Florin Bîrsășteanu.

În anumite afecțiuni, pacienții nu pot aștepta

O femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani se afla, ieri, între viață și moarte. ”Pacienta a fost internată de urgență la Neurochirurgie cu hemoragie intracerebrală cu suspiciune de anevrism. A fost adusă la compartimentul nostru pentru a pune un diagnostic…
birsasteanu 1
În anumite afecțiuni, pacienții nu pot aștepta”, spune medicul Adrian Tutelcă. Potrivit acestuia, începând cu anul 2016 și până în prezent, în cea mai mare unitate sanitară din vestul țării au fost efectuate 1.236 de proceduri și diagnostice în angiografie. ”Cifra ar fi putut fi dublă… Medicii nu pleacă în străinătate din cauza salariilor, pentru că avem atât cât să putem trăi. Motivul migrației este lipsa condițiilor corecte de lucru”, susține Adrian Tutelcă, acesta beneficiind de stagii de pregătire atât în București, cât și la Paris. Alături de el, din echipa medicală de radiologie intervențională fac parte Cristian Mihalea, care este angajat la un spital din Paris, și Raoul Pop, care lucrează la Strasbourg.

Cu 70 de ani în urmă

Comparativ cu alte state europene, suntem mult în urmă, susțin specialiștii de la Spitalul Județean Timișoara. Alături de insuficiența materialelor consumabile necesare în intervenții salvatoare de tip minim-invaziv, standardele în privința aparaturii sunt mai scăzute în România. ”Permanent apar echipamente mai performante.

În Franța, uzura morală a unui aparat este de patru-cinci ani. La noi, aceasta merge până la nouă ani vechime”, semnalează prof. dr. Florin Bîrsășteanu, șeful Clinicii de Radiologie și Imagistică Medicală.

Potrivit acestuia, în prezent, doar compartimentul de radiologie intervențională are echipamente mai noi, primul din cele două angiografe existente fiind instalat în anul 2014.

În schimb, sunt vechi cele două computere-tomograf (CT), două ecografe, un mamograf, cinci aparate de radiografie și 12 echipamente mobile pentru sălile de operație. Cu toate acestea, numai anul trecut au fost efectuate peste 114.000 de CT-uri și radiografii, dintre care mai mult de jumătate pentru pacienții din urgențe.

De asemenea, în 2017, s-au efectuat 4.876 de RMN-uri, peste 10.000 de ecografii, 1.521 de evaluări a densității osoase. Cu aparatura nouă de radiologie intervențională s-au examinat sau tratat doar 710 cazuri, din lipsă de materiale…

”Vom primi de la Ministerul Sănătății, în cursul acestui an, un computer tomograf, un aparat de rezonanță magnetică nucleară (RMN) și un sistem PAX pentru arhivarea imaginilor. În prezent, în secție se află specialiștii pentru a stabili detaliile tehnice în vederea amplasării aparaturii”, susține prof. dr. Florin Bîrsășteanu.

Potrivit medicului-șef, renovarea Clinicii de Radiologie și Imagistică Medicală a început anul trecut, iar în acest an, secția se află prinsă în câteva proiecte de reamenajare.

Într-un cadru restrâns, conducerea Spitalului Județean Timișoara, alături de câțiva reprezentanți ai clinicii au marcat împlinirea a 70 de ani de existență a specialității de radiologie și imagistică medicală în cadrul celei mai mari unități sanitare din vestul țării.

”Secția a fost înființată în decembrie 1947 de profesorul Gheorghe Șmiță, iar în 1948 la conducerea ei a venit conferențiarul Nicolae Mărginean, apoi Gheorghe Nubert, cel care este inițiatorul investigațiilor angiografice renale, pe care le-a efectuat alături de Iosif Bulbuca.

A urmat apoi prof. dr. Maria Mogoșanu care, în 2002, a înființat compartimentul de RMN și apoi prof. dr. Magda Păscuț, un remarcabil specialist în patologia sânului”, a punctat prof. dr. Florin Bîrsășteanu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *