Victimele violențelor domestice vor putea obține un ordin de protecție direct de la poliție. Guvernul a adoptat măsura

violenta domestica

Victimele violențelor domestice vor putea cere un ordin de protecție provizoriu, potrivit unui proiect de lege care a trecut joi de Executiv și va ajunge acum la Parlament. Ordinul va fi dat direct de polițist, putând fi pus în executare de îndată și fără trecerea unui termen, în contextul în care, în prezent, doar judecătorul poate dispune măsuri de protecție a victimei printr-un astfel de ordin. Măsurile vor putea fi date pentru o perioadă de cinci zile, însă va exista posibilitatea prelungirii încă o dată a termenului.

Persoanele care sunt victime ale faptelor de violență domestică vor putea obține un ordin de protecție mult mai repede, direct de la polițist, potrivit unui Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violentei în familie. Proiectul a fost pus în dezbatere publică anul trecut, în primăvară, dar a trecut de Executiv abia în ședința de joi, după cum rezultă dintr-un comunicat de presă remis redacției noastre.

Documentul va aduce o noutate importantă în lupta contra acestui fenomen îngrijorător din România, respectiv va deschide calea obținerii unui ordin de protecție provizoriu.

„În situația în care organele de poliție sunt sesizate prin plângere, denunț sau iau la cunoștință pe orice cale despre săvârșirea infracțiunii de violență în domestică sau despre existența unor indicii solide referitoare la astfel de infracțiuni, prevăzute de art. 199 din Codul penal, în scopul înlăturării stării de pericol iminent pot emite un ordin de protecție provizoriu”, scrie în proiectul de lege. Pentru a intra în vigoare, prevederile trebuie să treacă acum de Parlament, adică să fie dezbătute și votate în fiecare dintre Camere, să fie aprobate prin decret de către șeful statului și publicate în Monitorul Oficial.

Ordinul de protecție provizoriu va fi dat pentru acele fapte grave de violență domestică, potrivit textului citat, adică faptele ce pun în pericol viața și integritatea fizică a victimei. Practic, organul de poliție va putea fi sesizat atât de victimă, cât și de orice altă persoană care are cunoștință de astfel de fapte, iar polițistul va veni la fața locului pentru a verifica situația. „(…) polițistul poate emite un ordin de protecție provizoriu în cazul în care se constată că există un risc iminent asupra vieții, integrității fizice, sănătății sau libertății unui membru de familie”, conform proiectului.

„Ordinul de protecție provizoriu este executoriu și prevederile sale se aplică de îndată, fără somație și fără trecerea vreunui termen”, mai scrie în proiect. Odată ce este emis de polițist, ordinul va fi trimis pentru confirmare la procuror, în cel mult 24 de ore, însă procurorul va putea să-l desființeze dacă constată că a fost dat în mod ilegal sau fără motiv.

În prezent, victimele violenței în familie pot obține un ordin de restricție de la instanța de judecată, însă documentul nu se poate obține de îndată. Trebuie făcută o cerere la instanța competentă (pe care poate să o facă și altcineva în locul victimei, de pildă, procurorul) și soluționarea ei de către judecător se va face în maxim 72 de ore. Practic, prin ordinul provizoriu s-ar obține protecția mult mai rapidă a victimei, spre deosebire de cel obișnuit, care poate fi obținut în trei zile.

Și ordinul provizoriu va ajunge pe masa instanței de judecată, în termen de 48 de ore de la momentul înregistrării lui, unde judecătorul va verifica dacă acesta a fost emis conform legii și dacă au existat, într-adevăr, motive pentru emiterea lui. Judecătorul va da o hotărâre prin care va putea dispune ca măsurile să se mențină, să fie luate altele noi și/sau să fie modificate sau eliminate unele dintre măsurile dispuse deja de polițist.

Ce va putea dispune polițistul și pentru cât timp?

Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe dintre următoarele măsuri:

evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate, cu obligația de a preda cheile locuinței polițistului;

reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei și, dacă este cazul, schimbarea încuietorilor locuinței;

obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate prin acesta;

predarea de către agresor organelor de poliție a armelor deținute sau ridicarea acestora.

Vorbim, practic, de o serie de măsuri care pot fi dispuse și la acest moment, însă doar de către instanța de judecată, printr-un ordin de protecție obișnuit. Polițistul nu va putea să-i interzică agresorului să se ducă în anumite localități, spre exemplu, dar judecătorul are această posibilitate.

Cel mai important este faptul că, potrivit proiectului, măsurile de mai sus vor putea fi dispuse pe o durată de până la cinci zile, însă termenul va putea fi prelungit cu încă cinci, dacă victima va cere emiterea unui ordin de protecție obișnuit. „În situația formulării, ulterior, a unei cereri de emitere a unui ordin de protecție, durata inițială a ordinului de protecție provizoriu se prelungește cu 5 zile”, mai prevede proiectul.

În fine, chiar și acest ordin provizoriu va putea fi contestat în instanță, potrivit proiectului, în termen de 48 de ore de la comunicare.

În altă ordine de idei, Curtea Constituțională a dat recent o decizie privitoare la ordinul de protecție și prin care a stabilit că e neconstituțional ca victima să poată cere ordinul împotriva fostului soț doar dacă aceștia locuiesc împreună. Judecătorii constituționali au considerat că cerința conviețuirii foștilor soți este total nerezonabilă și prin respectarea ei se refuză protecția victimei unor violențe evidente pentru judecători.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică la acest moment. El trebuie să treacă de Parlament, să fie aprobat de șeful statului prin decret și publicat mai apoi în Monitorul Oficial.

avocatnet.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *