Strania poveste a craniului-tabacheră

Strania poveste a craniului-tabacheră

Strania poveste a craniului-tabacheră

Pentru că tot a fost Halloween-ul, reprezentanții Muzeului Național al Banatului au ales să prezinte publicului iubitor de istorie locală o piesă neobișnuită din patrimoniul instituției, în ton cu momentul.

”Legenda acestui obiect ciudat spune că fost prelucrat la cererea unui judecător din secolul al XIX-lea care, în urma unui caz dificil de crime în serie, a dorit ca trofeu craniul ucigaşului după rezolvarea cazului.

Craniul, transformat într-o tabacheră cu numele și data morții inscripționate pe frunte, a fost ulterior păstrat pe biroul judecătorului, servind atât pentru depozitarea tutunului, cât și pentru a intimida.

Obiectul a fost achiziționat din Orșova și introdus în patrimoniul muzeului în anul 1878, prin donația marelui om de cultură Ormós Zsigmond, unul dintre fondatorii Muzeului Național al Banatului. Interesant este faptul că Ormós Zsigmond a avut mai multe funcții importante, printre care se numără și cea de asistent juridic în anul 1832, jude al ocolului Recaș din anul 1841 și prim-jude al ocolului Buziaș din anul 1846. Prin natura funcțiilor sale cu specific juridic și suprapunerea anului morții inscripționat pe craniu cu funcția sa de judecător (jude), se explică deținerea obiectului, sau acesta ar putea chiar fi judecătorul din legendă.

CITEŞTE ŞI: Radarele fixe vor apărea din nou pe drumurile din România, alături de camere, iar cei care încalcă codul rutier vor fi automat amendați

Cu toate acestea, nu există suficiente informații care să prezinte istoria certă a obiectului. Cert este că exponatul reprezintă un craniu uman transformat în obiect de depozitare, prin secționarea calotei în plan orizontal și asamblarea celor două piese cu balamale, pentru a facilita închiderea și deschiderea acestuia; pe interior a fost căptușit cu mușama verde.

Pe osul frontal apar inscripționate numele „Vlath Salamon” și data morții, 17.01.1841”, afirmă dr. Ionela Rădac și dr. Ștefan Popa, istoricii care au studiat povestea acestei stranii piese de muzeu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *