Start la proiectul Teatrul ca Rezistență

teatrul ca rezistenta

Proiectul de cercetare în arhivele teatrale Teatrul ca Rezistență (Theater as Resistance), inițiat și dezvoltat în cadrul programului cultural Timișoara 2021, parte a Stației Reflexii, a debutat în zilele de 21 și 22 iunie cu un atelier pregătitor la care au participat reprezentanții tuturor instituțiilor teatrale din oraș – Teatrul Național Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul pentru copii și tineret „Merlin”, Trupa Thespis, alături de inițiatoarea și curatoarea proiectului, criticul de teatru Cristina Modreanu, și de Christine Cizmaș și Ovidiu Mihăiță, reprezentanți ai Teatrului Auăleu, producătorul proiectului.

Timp de două zile, în spațiul pus la dispoziție cu generozitate de Biblioteca Județeană „Sorin Titel”, participanții au descoperit împreună obiectivele proiectului și au discutat metodologia de lucru în arhive, care va sta la baza acestui proiect. Lansarea oficială a proiectului va avea loc în luna octombrie.

tm 2021 1

Proiectul Teatrul ca rezistență (Theater as Resistance), care urmează să se desfășoare până în 2021, își propune să cerceteze arhivele teatrelor din Timișoara, precum și colecții private pentru a analiza viața cotidiană a timișorenilor în timpul regimului comunist (1960-1990), dar și după Revoluția din 1989 (1990-2019) din perspectiva relației lor cu teatrul.

Vor rezulta în faza finală o expoziție multimedia și un film documentar, dar și – pe parcurs- o serie de mijloace populare de comunicare a rezultatelor cercetării, precum mese rotunde cu public, un fanzin cu apariție regulată și video-instalații în spații publice.

Toate, pentru a reaminti și sublinia una dintre cele mai relevante misiuni ale teatrului într-o societate, aceea de a încuraja gândirea critică, indiferent de regimul politic și social.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *