
Încă de când a ajuns la Mănăstirea Partoș, prezența lui a însemnat o schimbare pentru mica comunitate din satul aparținând de comuna Banloc.
Cu credință în Dumnezeu, cu dragoste și grijă pentru aproapele lui, starețul Varlaam este printre puținii monahi care a reușit să coopteze toate forțele din comună și împreună să-i ajute pe cei care au nevoie de un sfat sau chiar o mână întinsă.
Vorbind despre felul cum decurg lucrurile la Partoș, părintele a spus: ”Ne bucurăm de multă înțelegere. Școala e lângă noi, primăria, la fel”.
Elevii din Partoș au susținut recent examenul de evaluare, iar spre bucuria tuturor, dar și a monahului și a directoarei din Banloc, Claudia Bilanim, tinerii au luat note de trecere, de peste cinci.
Secretul acestei reușite a fost înființarea unui after-school unde tinerii au avut ocazia să învețe, dar și să servească o masă caldă.
Toți elevii din Partoș, indiferent de condiția lor socială iau masa la cantina mănăstirii, după care, sub supravegerea unui dascăl, își fac temele.
Mai mult, în fiecare sâmbătă și duminică, timp de trei ore, elevii de clasa a VIII-a au fost meditați la matematică și română de două profesoare, una din Timișoara, de la Școala gimnazială 30 și alta din Reșița.
Tot ceea ce au făcut dascălii pentru elevii din Partoș a fost în regim de voluntariat, iar prânzul este asigurat din sponsorizări de la mănăstire și Asociația ”Semper Agape”.
Unul dintre tinerii din Partoș, Zoran Mitrofan, a reușit să obțină la evaluarea națională nota 8,75. Directoarea Claudia Bilanim spune că datorită meditațiilor și programului de after-school elevii au înregistrat un salt calitativ la învățătură: ”Până nu de mult notele la evaluare erau foarte mici, dar acum suntem mândri de elevii noștri”.
Tot cu sprijinul asociației și a starețului Varlaam, elevii claselor I-IV au fost în excursie la Trei Ape, în județul Caraș-Severin. În perioada 4-6 iulie vor merge și cei de gimnaziu, însă la Sibiu.
În luna august, în unitatea de învățământ din satul de pe malul Bârzavei va începe școala de vară, ocazie pentru elevi să-și completeze caietele de vacanță, să participe la cursuri de dansuri.
De asemenea, vor sosi și actori de la teatru, precum și psihologi de la facultate pentru cunoaștere și dezvoltare personală.
Nu în ultimul rând, va fi și multă distracție: copiii vor găti și se va merge în vizită la ștrandul din Deta.