Stare de calamitate în Italia, din cauza secetei. Apa ar putea fi raționalizată.
Italia se îndreaptă spre raționalizarea apei, deocamdată impusă doar cu ordonanțe la nivel municipal. Presa italiană titrează că introducerea stării de urgență din cauza lipsei apei devine inevitabilă.
CITEȘTE ȘI: Amendă pentru mizeria din parcurile Timișoarei
În acest moment, cea mai mare urgenţă este în Piemonte, unde alerta priveşte 145 de localităţi, în special în zonele Novara şi Verbania, şi unde nivelul Lacului Maggiore a scăzut cu un metru în ultimele trei zile, potrivit Rador. Emilia-Romagna, din următoarele ore, va fi în stare de calamitate. Autoritatea Bazinului Padului a declarat alerta roşie: situaţia marelui fluviu este, de fapt, în cea mai gravă stare de urgenţă, probabil de când există. Debitul râului Po este la cel mai scăzut nivel istoric: în Pontelagoscuro, lângă Ferrara, a ajuns la 180 de metri cubi pe secundă, ca un râuşor. Şi temuta pană salină avansează: cu cât este mai puţină apă în partea finală a râului, cu atât marea devine mai agresivă şi creşte din nou, făcând apa râului inutilizabilă pentru irigaţii, deoarece este sărată, dar creând şi multe alte probleme pentru ecosistem. Probleme se întrevăd şi în zona Bergamo şi în Apeninii Parmei. Atenţia este foarte mare şi în zona Deltei Padului: Protecţia Civilă a efectuat un sondaj privind sistemele de epurare de la Acque Venete şi Romagna Acque, care deservesc aproximativ 700.000-800.000 de oameni.
Regiunea Lazio a adoptat starea de calamitate
Preşedintele Regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, defineşte situaţia din provincia Roma drept „gravă”, adoptând miercuri starea de calamitate. Criza secetei ajunge pe masa Regiunilor: preşedintele Conferinţei, Massimiliano Fedriga, i-a convocat pe guvernatori şi, chiar dacă formal problema nu se află pe ordinea de zi, este foarte probabil ca aceasta să fie abordată. Fedriga va avea mai multe întâlniri, marţi, inclusiv întâlnirea Stat-Regiuni cu ministrul Gelmini, şi miercuri, cu şeful Protecţiei Civile, Curcio.
Pericol de deșertificare și pagube de miliarde de euro
ISPRA (Institutul Ministerial de Cercetare) estimează că 28% din teritoriul naţional este expus deşertificării. Coldiretti calculează că pagubele aduse animalelor şi agriculturii ar putea ajunge chiar la două miliarde de euro. Şi pentru următoarele zile, odată cu sosirea anticiclonului african, este aşteptat codul roşu pentru căldură, un alt aliat periculos al secetei.