Stare de alertă în tot judeţul Timiș

capusa

Mai mulți timișoreni au ajus la spital după ce, în timpul liber, au ieșit în natură și au fost mușcați de căpușe.

”Noroc cu zilele ploioase din ultimul timp, care nu au permis plimbările și organizarea de picnicuri și astfel numărul pacienților s-a limitat la 31 de la începutul acestei luni. În zilele frumoase am avut până la opt persoane care acuzau faptul că au fost mușcați de căpușe. Din cauza faptului că înțepătura nu doare, trece neobservată, astfel că pacienții nu pot spune cu exactitate când au fost mușcați.

Din acest motiv, aceste persoane au urmat profilactic un tratament cu antibiotic timp de trei zile, deoarece căpușa poate fi parazitată de Borrelia, provocând astfel boala Lyme. Această afecțiune nu are simptome foarte clare, iar diagnosticul e dificil de pus, mai ales că unele analize nu se efectuează decât în străinătate.

Manifestările încep cu o erupție pe tegument. Dacă determinarea este cardiacă, dă miocardite, iar dacă e neurologică, provoacă dureri pe nervii periferici și parestezii, iar dacă este articulară, dă artrite. Toate aceste suferințe sunt tratabile, foarte rar survenind decesul. Este mai bine însă să le prevenim.

Sfătuiesc toate persoanele care au ieșit la iarbă verde ca, odată ajunse acasă, să facă un duș și să se palpeze. Dacă în 24 de ore de la înțepătură, căpușa a fost îndepărtată la serviciul de chirurgie, se renunță la tratamentul profilactic pentru că aceasta nu a avut suficient timp pentru a elibera bacteria Borrelia”, a precizat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” Timișoara.

Specialiştii ne avertizează

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș avertizează populația privind riscul de îmbolnăvire prin înțepătura de căpușe. ”În contextul în care apar tot mai multe cazuri de înțepătură, specialiștii noștri recomandă populației atenție mărită în cazul în care frecventează zone verzi, chiar și îngrijite, păşuni, fâneţe, păduri, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale: câini, pisici, animale de la gradina zoologică. Mușcătura de capușă este nedureroasă, însă, odata ce aceasta se inserează în piele, apar simptome de slăbiciune fizică, musculară, iar în cazuri rare chiar paralizie, simptome care dispar imediat ce capușa este înlăturată”, a precizat Dana Șpac, purtător de cuvânt al DSP Timiș.

Potrivit medicilor, la nivelul înțepăturii apare o înroșire locală (de regulă pata roșie este și întărită), mâncărime și senzație de arsură. Ignorată, rana poate da stare de febră, amorțeală și slăbiciune, precum şi umflarea articulațiilor însoțită de durere, greaţă și vărsături.

Căpușa poate transmite Borelioza sau Boala Lyme, Febra de Colorado, Tularemia, afecțiuni care au ca manifestare comună febră mare, dureri de cap și musculare, fotofobie, vărsături, greaţă, oboseală. Stadiul primar al bolii este penetrarea vaselor de sânge (inocularea infecției la nivel local prin înțepătură) și răspândirea în sistemul circulator.

”Din luna aprilie și până în septembrie se manifestă focarele de boli asociate muşcăturii de căpușă. Medicii recomandă examinarea cu atenție a întregului corp, în special zona inghinală, pentru a urmări primul semn al înțepăturii și anume pata înroșită și întărită de pe piele. De asemenea, specialiștii recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv capușele”, a adăugat Dana Șpac.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *