Sprijin pentru absolvenții care caută un loc de muncă
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş oferă servicii de specialitate absolvenților care se înregistrează în termen de 60 de zile de la absolvire.
Facilitățile pot fi accesate la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu, în vederea medierii pentru angajare.
În județul Timiș, agențiile locale funcționează la Timişoara, Lugoj, Sânnicolau Mare, Deta, Jimbolia, Făget și Buziaş.
CITEȘTE ȘI: Dan Negru, victima propriilor producții tv: ”Pe Mama Natură eu am inventat-o, iar pe maneliști tot eu i-am adus la tv!”
Astfel, absolvenții de liceu din promoția din acest an se pot prezenta pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, într-o etapă prealabilă și obligatorie pentru obținerea indemnizației de șomaj, în intervalul 30 mai – 26 iulie.
Conform prevederilor legale, absolvenții trebuie să se prezinte la agențiile locale pentru ocuparea forței de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire.
În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent de promovarea sau nu a examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile începe pe 28 mai, adică la o zi după încheierea cursurilor pentru clasele terminale.
CITEȘTE ȘI: Un tată şi-a aruncat cei doi copii într-un râu. Motivul crunt pentru care și-a ucis pruncii
Dacă absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire, au totuși dreptul în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă, dar nu vor beneficia de indemnizaţie de şomaj, ci doar de servicii de informare, consiliere, mediere, formare profesională etc.
”Precizăm că aceste prevederi pentru absolvenţii de liceu sunt în concordanţă cu obligaţia instituţiilor de învăţământ de a elibera certificate de studii în termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizării studiilor), ori până la acea dată rezultatele examenului de bacalaureat încă nu sunt cunoscute.
În cazul absolvenţilor de studii superioare, termenul de 60 de zile în interiorul căruia trebuie să se înregistreze la agenţiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovării examenului de licenţă (dacă persoana promovează examenul de licenţă în termen de 12 luni de la finalizarea studiilor)”, transmite AJOFM Timiș.
Având în vedere că nimeni nu are siguranţa promovării examenului de licenţă, absolvenţilor de studii superioare cu domiciliul în judeţul Timiș li se recomandă să solicite adeverinţa de absolvire – chiar şi fără examenul de licenţă – imediat după ce au finalizat cursurile şi să se înregistreze la sediul agenţiilor de ocupare cele mai apropiate în interval de 60 de zile de la finalizarea studiilor.
Totodată, dacă examenul de licenţă nu este promovat în termen de 12 luni, iar absolventul nu s-a înregistrat în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, nu va mai avea dreptul la indemnizaţie de şomaj, dar în schimb va putea să beneficieze de serviciile de stimulare a ocupării forţei de muncă şi de formare profesională gratuite dacă se înregistrează în evidenţă AJOFM Timiș.
Absolvenții instituțiilor de învățământ și absolvenții școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care în termen de 60 de zile de la absolvire se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și în acest interval calendaristic se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserție egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării.
Plata se efectuează în doua tranșe: prima după încadrare, iar a doua, după cele 12 luni.
Documentele pot fi transmise şi prin e-mail, la adresa [email protected], cu specificaţia pe fiecare document ”conform cu originalul” şi semnate olograf.
Documentele necesare pentru înregistrare, inclusiv formularele-tip se pot descărca de pe site-ul www.anofm.ro, mai departe accesând subdomeniile ajofm timiş, persoane fizice, servicii de înregistrare și formulare.