Spania, Portugalia și Olanda, în zona roșie, de duminică. Grecia, în zona galbenă. Malta include România în zona roșie

aeroport spania 1

Spania, Portugalia și Olanda intră în zona roșie, în timp ce Grecia – una dintre destinațiile de vacanță preferate de către români – intră în zona galbenă, începând de la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, potrivit deciziei de joi a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 nu trebuie să stea în carantină la sosirea în România din state aflate pe lista roșie sau pe cea galbenă.

Astfel, de la miezul nopții, Spania, Portugalia și Olanda sunt lista roșie, iar Grecia trece de pe lista verde pe cea galbenă, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19.

Principalele modificări în încadrarea statelor în cele trei zone în noua clasificare, valabilă din 18 iulie:

– în zona roșie au intrat Spania, Portugalia, Olanda, Andorra, Georgia și Malaysia; Marea Britanie se menține pe lista roșie
– în zona galbenă au intrat:
din zona roșie, în urma scăderii incidentei: Uruguay și Paraguay;
din zona verde, în urma creșterii incidenței: Grecia, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe și Libia;
– în zona verde au intrat: Zambia, Guyana și Bahrain.

Malta include România în zona roșie

Malta a inclus România, alături de alte state, în zona roșie în funcție de gradul de răspândire a virusului SARS-CoV-2 și solicită românilor, la intrare, dovada vaccinării, pentru a nu îi băga în carantină timp de 14 zile, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Potrivit informațiilor publicate de autoritățile malteze, statele/zonele de proveniență a persoanelor care sosesc în Republica Malta sunt clasificate în funcție de gradul de răspândire a virusului SARS-CoV-2, în zona roșie, respectiv zona roșu-închis. România este inclusă, alături de alte state, în zona roșie.

Astfel, pentru a intra pe teritoriul Maltei, persoanele cu vârsta de peste 12 ani care sosesc din state incluse în zona roșie, printre care și România, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1. să prezinte dovada completării, anterior călătoriei, a următoarelor formulare:
– formularul electronic de localizare a pasagerului (disponibil la pagina de internet: https://app.euplf.eu/#/),

– formularul naţional maltez de localizare a pasagerului;

– formularul referitor la starea sănătăţii (ambele documente sunt disponibile la pagina de internet: https://mia-prod-s3-cdn.s3.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/06/MLA-PLF-HDF-2021.pdf

2. să prezinte fie dovada efectuării vaccinului împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze a vaccinului sau a dozei unice, după caz, fie rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Republica Malta. În situaţia prezentării unui test molecular negativ tip PCR, persoanele în cauză vor fi supuse măsurii de carantină, timp de 14 zile, conform dispoziţiilor autorităţilor malteze, la un hotel ales de autorităţi, cu suportarea de către persoana vizată a costurilor aferente;

3. să nu prezinte niciun simptom al infectării cu virusul SARS-CoV2.

CITEȘTE ȘI: Cel mai relaxat oraș din Europa este în apropierea României

Conform informațiilor comunicate de autorități, pe teritoriul maltez sunt recunoscute vaccinurile aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA): Pfizer-BioNTech; Moderna, Vaxzevria Astra -Zeneca, Johnson&Johnson, iar efectuarea vaccinării poate fi atestată prin prezentarea unuia dintre următoarele certificate: Certificatul de Vaccinare eliberat de autoritățile sanitare malteze; Certificatul digital european COVID (eliberat de unul dintre statele UE sau Confederația Elvețiană); Certificatul de Vaccinare emis de către Autoritatea Națională de Sănătate (NHS) din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord; Certificatul de Vaccinare emis de Autoritatea Sanitară din Dubai; Certificatul de Vaccinare emis de autoritățile sanitare din Turcia, scrie Mediafax.

Persoanele exceptate de la prezentarea certificatului de vaccinare

Sunt și categorii de persoane care nu au obligația de a prezenta un certificat de vaccinare la sosirea în Republica Malta, însă trebuie să prezinte un test molecular (tip PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 ore anterior sosirii în Republica Malta. Este vorba de persoanele care nu pot fi vaccinate din motive de sănătate. Suplimentar, acestea au obligația de a obține o autorizație scrisă de intrare pe teritoriul Republicii Malta de la Direcția de Sănătate Publică malteză; femeile însărcinate, cu condiția prezentării unui certificat medical (tradus în limba engleză); copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani sau cetățenii maltezi sau cetățenii străini cu rezidența în Republica Malta, care la data de 14 iulie 2021 se aflau în străinătate.

Sunt exceptați de la măsura prezentării testului molecular (tip PCR) negativ și de la măsura carantinării copiii cu vârstă de până la 5 ani,, conform observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *