SpaceX şi NASA au lansat, în premieră, un echipaj uman la bordul capsulei Dragon, către Staţia Spaţială. Decolarea a decurs conform planului (video)

nava spatiala

NASA şi SpaceX au lansat sâmbătă, la ora 22.22 (ora României), în premieră, un echipaj uman la bordul capsulei Crew Dragon, dezvoltată de compania lui Elon Musk, către Staţia Spaţială Internaţională. Lansarea fusese programată iniţial pentru miercuri, 27 mai, dar vremea a fost nefavorabilă. Este prima dată în ultimii nouă ani când NASA trimite astronauţi pe orbită de pe teritoriul SUA.

Călătoria spre Staţia Spaţială Internaţională (SSI) durează 19 ore, iar pentru lansare este nevoie ca cel puţin 10 minute condiţiile meteorologice să fie favorabile.

Misiunea este o premieră din două puncte de vedere. Este prima lansare în spaţiu a unui echipaj de pe teritoriul american, după ce, în 2011, programul navetelor spaţiale s-a încheiat, iar NASA a fost nevoită să apeleze la Rusia şi la programul său Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii spre SSI. Totodată, este prima misiune cu echipaj uman la bord care foloseşte o capsulă şi o rachetă construite de o companie privată.
Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani, şi Robert Behnken, în vârstă de 49 de ani, sunt cei doi astronauţi care se vor afla la bordul Crew Dragon, în misiunea inaugurală a unui program în care NASA a investit 3,1 miliarde dolari. Atât capsula cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, acesta fiind unul dintre atuurile companiei lui Elon Musk, care vrea să scadă costurile pentru lansările pe orbită. Cei doi vor petrece timp la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, cel mai mare satelit artificial al Terrei şi cel mai mare laborator ştiinţific construit de om în spaţiu. SSI are echipaj la bord non stop, din noiembrie 2000.
Capsula construită de SpaceX beneficiază de un sistem de salvare care o îndepărtează de corpul rachetei purtătoare, în cazul în care are loc ceva neprevăzut, iar viaţa astronauţilor ar fi în pericol. De altfel, acest sistem de salvare a fost unul impus de NASA la acordarea contractului către SpaceX.

NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua misiunile de lansare de echipaje umane pe orbită, după ce navetele spaţiale folosite din anii ’80 au fost retrase din uz în 2011. Administraţia aerospaţială americană nu deţine şi nici nu va opera vehiculele spaţiale construite de SpaceX şi Boeing, astfel că cele două companii vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.

Misiunea care a inceput astăzi, daca totul va decurge ca la carte, ar trebui să dureze până în luna august. SSI se află pe o orbită terestră la circa 400 de kilmetri altitudine. La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.

Foto EPA EFE


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns