Sorin Cîmpeanu: „Viitorii profesori, obligați să facă un an de stagiatură și să dea examen de licențiere în profesie”

Sorin Cîmpeanu, despre diferențele urban-rural de la Evaluarea Națională 2022: O spun cu mare tristețe, parcă ar fi două țări diferite

Sorin Cîmpeanu: „Viitorii profesori, obligați să facă un an de stagiatură și să dea examen de licențiere în profesie”.

Sorin Cimpeanu a declarat, în cadrul conferinței Institutului Aspen, că după absolvirea studiilor universitare cine vrea să devina profesor „nu mai intră direct la clasă”, ci face un an de stagiatură, urmând ca, la finalul anului de stagiatură, să dea un examen de licențiere pentru intrarea în corpul profesorilor.

„Resursa umană este factorul determinat în școli: profesorul. Avem, în sistemul în care am regândit cariera didactică, că după absolvirea studiilor universitare nu mai intri direct la clasă, faci un an de stagiatură.

CITEȘTE ȘI: Amendă pentru mizeria din parcurile Timișoarei! Prefectul Ritivoiu: „Avem 50.000 de copii în Timişoara, care au tot dreptul să se bucure în siguranță de spațiile verzi”

În acel an de stagiatură să o să ai o norma de predare redusă la jumătate, spre exemplu, să beneficiezi de un mentor.

Ca să poți beneficia de un mentor, un profesor cu experiență, acel mentor trebuie să aibă și el la rândul lui norma de predare redusă, pentru a avea timp. Ce prestează în plus, ca activitate de mentorat, să îi fie plătită, și asta necesita resurse.

Deci toate măsurile necesită resurse financiare.

La finalul stagiaturii să dai un examen de licențiere pentru intrarea în corpul profesorilor.

Sunt lucruri care, repet, conceptual sunt puse la punct și am mizat pe încrederea dumneavoastră în momentul în care voi face publice proiectele de lege așa cum le-am gândit și asta se vă întâmplă într-o perioada de peste câteva zile, cu siguranță, veți vedea traducerea juridica a concluziilor proiectului Romania educata.

Dar finanțarea vă rămâne un factor esențial”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în cadrul conferinței.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns