Soluții pentru căldura timișorenilor

Soluții pentru căldura timișorenilor

Liberalii timișeni au prezentat câteva soluții pentru ca urbea de pe Bega să evite să mai treacă printr-o situație neplăcută din cauza lipsei căldurii. Alin Nica, liderul PNL Timiș, a punctat trei proiecte, valabile pe termen mediu și lung.

Primul ar consta într-o centrală termică bazată pe energie geotermală, cu finanțare privată integrală, căldura fiind produsul rezidual. Al doilea proiect vizează realizarea unei instalații de cogenerare bazată pe hidrogen, care ar avea căldura ca produs secundar și ar putea fi finanțată prin PNRR.

Realizarea unui biodigestor care să accelereze descompunerea deșeurilor este cea de-a treia soluție propusă pe termen mediu și lung. Finanțarea s-ar putea face prin Programul Operațional Infrastructura Mare sau prin Programul Operațional de Dezvoltare Durabilă.

Nica a precizat că toate cele trei proiecte sunt generatoare de certificate verzi și nu consumatoare de asemenea instrumente. Pentru a nu se pierde energia provenită din căldura reziduală din timpul verii, este propus un al patrulea proiect, care ar consta într-un centru olimpic de înot al Timișoarei, realizat lângă Colterm.

”Putem găsi soluții, dacă ne punem mintea la contribuție, dar e nevoie de voință din partea Primăriei Timișara. Noi nu vrem drepturi de autor pe aceste proiecte, ci doar să ajutăm”, spune Alin Nica.

Pe de altă parte, viceprimarul Cosmin Tabără s-a referit la soluția pe termen scurt, care, în esență, vizează demararea urgentă a negocierilor pentru achiziționarea cărbunelui și încheierea contractelor de toamnă-iarnă.

CITEŞTE ŞI: Lipitoarea de afișe ajunsă șefă peste noapte a fost acceptată pe blat la concurs

”Și anul trecut, încă din mai-iunie, am cerut să se refacă stocurile de cărbune și am ajuns în situația ingrată de a cere donații de pături pentru spitale. Nu vreau să mai trecem prin astfel de momente rușionase și trebuie să negociem încă de acum contractele pentru tomnă-iarnă.

Dacă începem de acum, de ieri trebuia, vom obține un alt preț, dar și o altă calitate a cărbunelui, cu putere calorică mai mare. Primăria trebuie să se așeze la masă cu toți factorii responsabili și să găsească o soluție. Timișoara nu-și mai permite să trăiască de pe o zi pe alta”, a spus Tabără.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *