Lipitoarea de afișe ajunsă șefă peste noapte a fost acceptată pe blat la concurs

Lipitoarea de afișe ajunsă șefă peste noapte a fost acceptată pe blat la concurs

Una caldă, alta rece pentru edilii Timișoarei. Vizitați joi de colegii francezi din Saint-Denis, iar vineri de concitadinii de la Saint DNA, Dominic Fritz și Ruben Lațcău par să n-aibă momente de respiro. Iar lucrurile ar putea deveni și mai trepidante, dacă procurorii anticorupție nu se vor limita la percheziții (sau vizite, după cum romantic le descrie primarul Fritz) în biroul lui Lațcău, ci se vor deplasa și în Mehala, la birourile șefilor SC Piețe SA. Vor găsi acolo toate ingredientele unui dosar de corupție ca la carte, caz de manual, ce mai…

Primele indicii le pot găsi în articolul publicat de ziarul nostru joi pe site, vineri în ediția tipărită, “O secretară pe stil nou a ajuns director adjunct peste piețele Timișoarei, deși nu știe nici titlurile legilor cu care lucrează”, iar următoarele în materialul de față.

Trucarea ordinară a concursului de selecție pentru ocuparea funcției de director adjunct la SC Piețe SA a avut loc într-o liniște deplină, în luna noiembrie a anului trecut. Așa cum spuneam și în articolul menționat mai sus, înscăunarea useristei Cătălina Jahn n-a fost anunțată prin nici un comunicat de presă din partea municipalității sau a SC Piețe SA, discreția colegilor de partid ai noului ștab din administrația Timișoarei având scopul de a nu atrage atenția asupra evenimentului.

De curând, însă, am ajuns din întâmplare pe pagina de Facebook a doamnei Jahn și am aflat, cu stupoare, că dumneaei a devenit peste noapte din secretară la o firmă privată, director adjunct într-o societate comercială a Consiliului Local Timișoara.

Omisiune ilegală

Această metamorfoză nu este doar nefirească și imorală, ci este și profund ilegală, USR Timiș dând dovadă de un infantilism de zile mari atunci când a plantat-o pe Cătălina Jahn în structura de conducere a SC Piețe SA. Scriam în articolul precedent: “Cele trei joburi de secretară au fost arhisuficiente pentru ca doamna Jahn să poată participa la concursul de selecție pentru funcția de director adjunct la SC Piețe SA, deoarece, pe lângă diplomele de licență și de master în agronomie sau management pe care era obligatoriu să le dețină, candidații aveau nevoie de o vechime în muncă de trei ani. Nu de vechime în specialitatea studiilor, ci vechime în muncă, orice fel de muncă, adică inclusiv munca de secretariat”.

Ei bine, conform articolului 35 al OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice (baza legală a organizării concursului de selecție), “Directorii sunt numiți de consiliul de administrație, la recomandarea comitetului de nominalizare. Consiliul de administrație poate decide să fie asistat sau ca selecția să fie efectuată de un expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate în condițiile legii. Consiliul de administrație sau, după caz, expertul independent stabilește criteriile de selecție, care includ, cel puțin, dar fără a se limita la aceasta, o experiență relevantă în consultanță în management sau în activitatea de conducere a unor întreprinderi publice ori societăți comerciale din sectorul privat”.

Sinecuriștii lor sunt răi, ai noștri sunt buni

Așadar de unde și până unde a scos SC Piețe SA simpla condiție a vechimii în muncă de minimum trei ani, din moment ce legea prevede în mod special că persoanele care candidează pentru funcția de director – general sau adjunct – nu pot veni pur și simplu de pe stradă, ci trebuie să aibă o experiență solidă în funcții de conducere?!
Bine, dacă administratorii SC Piețe SA ar fi respectat legea și ar fi impus condiția vechimii în funcții de conducere, Cătălina Jahn nu mai avea cum să se prezinte la concurs, or asta nu se putea, nu-i așa? Lipirea afișelor în campania electorală se cere răsplătită peste tot, așa că de ce-ar face USR excepție? Eliminarea sinecurilor? Revoluția bunei guvernări? Mda, atât s-a putut.

Toți cer experiență ca lider, la Timișoara poți veni de pe stradă

Și pentru a nu exista nici un dubiu cu privire la discrepanța uriașă dintre background-ul profesional al tinerei useriste Cătălina Jahn și experiența reală cerută de lege, vă vom prezenta, prin intermediul capturilor foto, CV-ul profesional al dumneaei (administrator de birou, asistent manager, funcționar administrativ) anunțul de concurs postat pe site-ul SC Piețe SA, precum și câteva anunțuri de concurs pe posturi similare – director adjunct – publicate de diverse societăți tutelate de instituții publice.

Veți constata, astfel, că în timp ce la SC Piețe SA Timișoara poți candida la funcția de director adjunct cu vechime ZERO în funcții de conducere (doar trei ani de vechime în muncă), la SC ADP Gherla SA ai nevoie de “vechime minim cinci ani în administrarea unei societăți, cu rezultate bune și foarte bune”, la Drumuri și Poduri Constanța, ți se cer “experiență în muncă de cel puțin 10 ani vechime, cel puțin 5 ani în specialitatea studiilor, în domeniile de activitate/conexe ale regiei autonome și/sau a unor întreprinderi publice/regii autonome ori a unor societăți comerciale profitabile din sectorul privat din domeniul de activitate al regiei; să fi deținut funcții de conducere a unor întreprinderi publice ori a unor societăți comerciale profitabile din sectorul privat din domeniile de activitate sau conexe ale regiei”, la Regia Autonomă “Monitorul Oficial”, sunt obligatorii “experiența profesională de minimum 10 ani, din care minim 5 ani experiență relevantă în funcții de conducere”. Am dat doar trei exemple, mai avem o grămadă.

Întrebări fără răspuns

Vineri după-masă i-am solicitat președintelui Consiliului de Administrație al SC Piețe SA, Octavian Ghiran, să ne lămurească cu privire la trei chestiuni: 1. de ce în stabilirea condițiilor de eligibilitate a candidaților la concursul de selecție pentru funcția de director adjunct nu s-au respectat prevederile OUG 109/2011 referitoare la experiența în funcții de conducere?; 2. cine se face vinovat de încălcarea flagrantă a legii în stabilirea condițiilor de concurs?; 3. cum va fi sancționată persoana respectivă (sau persoanele respective) de către SC Piețe SA?

Membru al USR Timiș, domnul Ghiran ne-a rugat să înțelegem că nu ne poate răspunde pe loc. L-am înțeles, cât o fi dumnealui de președinte al CA, tot nu putea răspunde la întrebările noastre fără un brainstorming prealabil la sediul partidului…

E la mintea cocoșului că nu s-a pus nici președintele CA, nici vreun alt membru al acestui for să aranjeze de capul lui concursul de selecție, fără ordine precise de la partidul care e la putere în primărie și în consiliul local, în speță USR. Nu de țapi ispășitori avem nevoie, ci de numele păpușarilor din culise.

Marfă proaspătă pentru DNA

În 15 septembrie 2021, Dominic Fritz furniza presei marfă de breaking news, anunțând că el și oamenii săi de încredere au descoperit o rețea de fraudare a concursurilor de angajare în Primăria Timișoara și că a depus o plângere penală la DNA, însoțită de nume de vinovați și de dovezi. Nu ne îndoim de faptul că descoperirea primarului este reală, pentru simplul motiv că ziarul nostru a publicat zeci de articole despre ilegalitățile comise de membri ai administrației Robu, iar concursurile aranjate au constituit un subiect predilect pentru noi.

Peste doar câteva zile, însă, pe site-ul SC Piețe SA, entitate aflată sub tutela Consiliului Local Timișoara, for în care useriștii sunt majoritari, a fost postat anunțul unui concurs trucat din start, chiar de la condițiile de participare, iar domnul Fritz n-a mai descoperit nimic. Nici o rețea, nici un nume, nici o dovadă. Pe cale de consecință, nici un denunț la DNA.

Dar pentru ca procurorii anticorupție să-și intre în rol, nici nu este nevoie ca Dominic Fritz să facă vreun efort, este suficient ca angajații DNA să aplice prevederile articolului 292 din Codul de procedură penală, care spune cam așa: “Organul de urmărire penală se sesizează din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune pe orice altă cale decât cele prevăzute la art. 289-291 şi încheie un proces-verbal în acest sens”.

Așa că, dacă atunci când vor face revista presei, procurorii anticorupție nu vor sări fix peste articolul ăsta, primarul Timișoarei s-ar putea întoarce mai repede decât ar fi crezut la sediul DNA. Iar de această dată nu ca denunțător…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Lipitoarea de afișe ajunsă șefă peste noapte a fost acceptată pe blat la concurs

  1. Rușine……….. de-aia se duce de râpă totul în România, nu numai în Timișoara! Vedeți ce inseamnă controlul? Afară cu toți ilegaliștii, tragerea lor la răspundere penală de infractori…….etc.! Deci, CONTROLAREA ORICĂREI ACTIVITĂȚI, VĂ ROG !SE FAC PREA MULTE ILEGALITĂȚI ÎN MULTE DOMENII DE ACTIVITATE! DNA Timișoara…….. sesizează-te din oficiu, pentru că dacă mergi la un director de societate de Stat, din Timișoara, garantat că vei găsi o ilegalitate, minim….. Rog, controale la toți managerii, directorii, chiar și patronii de societăți comerciale mari!

  2. Este singura din conducerea piețelor care încearcă să facă ceva pentru producătorii agricoli. Aproape în fiecare zi e prin piețe și vorbește cu oamenii. Dar se pare că deranjează și nu este lăsată să facă treabă. Așa că rușine celor care comentează fara să o cunoască sau care sunt probabil influențați sa o denigreze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *