
Criza forţei de muncă generează situaţii greu de imaginat în urmă cu câţiva ani.
În zona de vest a ţării, cu greu se mai găsesc angajaţi, iar marile companii, îndeosebi, fac eforturi uriaşe pentru a evita oprirea chiar şi temporară a producţiei.
Spre exemplu, o renumită firmă din Timişoara asigură zilnic transportul dus-întors până la Reşiţa pentru nu mai puţin de 500 de persoane!
Şi asta nu e tot.
Foarte multă forţă de muncă este adusă de la sute de kilometri distanţă, pe cheltuiala angajatorului.
Salariaţilor aduşi din zona Moldovei, cărora nu li se poate asigura naveta zilnică, li se oferă câteva zile libere pe lună, pentru ca aceştia să poată merge acasă. transportul dus-întors fiind asigurat tot de către firma angajatoare!
Dacă ritmul se va păstra, este posibil ca în pachetul salarial să fie incluse, în curând, efectuarea cumpărăturilor, plata facturilor sau luarea copilului de la şcoală.
Orice este posibil de acum încolo, mai ales că au apărut şi alte situaţii greu de anticipat în urmă cu câţiva ani.
Bunăoară, multe firme din sectorul construcţiilor întâmpinau dificultăţi din cauză că muncitorii pe care reuşeau să-i racoleze din diverse zone ale ţării nu aveau unde să locuiască.
Întrucât chiriile sunt foarte mari, firmele au considerat că este mai avantajos să construiască locuinţe pentru angajaţi, ieftine ca execuţie, aşa-zisele „containere” care sunt tot mai des întâlnite în Timişoara.
Amplasamentul acestora nu a fost însă pe placul tuturor.
Cei mai nemulţumiţi sunt vecinii, care sunt deranjaţi de obiceiurile locatarilor din containere.
Departe de locurile natale, aceştia îşi alină dorul în băutură, mai fac câte un grătărel, cu muzica dată mai tare şi, uneori, provoacă chiar unele scandaluri care deranjează pe cei din apropiere.
Sunt consecinţele mai puţin plăcute ale crizei forţei de muncă.
În judeţul Timiş, se semnalează lunar o migrare a aproximativ 12.000 de angajaţi, iar aceştia trebuie rapid înlocuiţi, pentru că, altfel, firmele respective riscă să scadă producţia şi să nu-şi poată onora contractele încheiate.
Fenomenul poate fi uşor remarcat şi în supermarketurile timişorene, unde, din cauza lipsei de personal, cozile la case sunt tot mai mari.
Sa plateasca decent si lumea nu mai pleaca.Supermarketurile au aceleasi preturi ka in occident unele chiar mai mari si salariile la angajati de trei ori mai mici
Total de acord!
A VENIT S VREMEA NOASTRĂ A MUNCITORILOR UHAAAAAAA HAAAAAA DE MULT VA SPUN.O SA FACETI SALARUL DE 1000 EURO ȘI TOT NU VENIM.LEPRELOR.
azi 20 oct. 2018 am cumparat doua paini”bunica” de la prospero de pe str. mures. painea era calda si nu s-a putut felia. dupa ce s-a racit, aproximativ doua ore, m-am dus la prospero sa o felieze.paine nu mai era. am rugat un tanar vanzator sa le felieze si mi-a spus ca NU AU VOIE sa felieze painea iesita din pravalie.tanarul si o doamna mai in varsta (tot vanzatoare) au fost amabili in aceasta discutie ,si mi-au spus ca au ORDIN DE LA CONDUCERE. sunt client al acestei pravalii de la deschidere.intrebare pt. CONDUCEREA PROSPERO. care este motivatia, explicatia ca un client nu poate reveni ca-si felieze painea,cumparata de la acea pravalie? ori nu mai e de actualitate zicerea ” clientul nostru,stapanul nostru”??? rog redactia RB. sa ma ajute ca aceste randuri sa ajunga la conducerea prospero.multumiri anticipate.