Situație îngrijorătoare în Timiș. 91 de unități de învățământ și 12 medicale, fără autorizație la incendiu

incendiu 55

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Banat” al Județului Timiș, 91 din cele aproximativ 600 de corpuri de clădiri în care funcționează unitățile din învățământul preuniversitar timișean nu au autorizație de securitate la incendiu.

Cauzele sunt atât de natură juridică – unele dintre ele nefiind intabulate, cât și de ordin financiar – lipsa investițiilor pentru configurarea adecvată a structurii edificiului și a împrejurimilor acestuia astfel încât să îndeplinească criteriile minimale de reducere a riscului de propagare a unui eventual incendiu.

Pe lângă aceste aspecte se adaugă și faptul că, în cazul unor instituții publice, instalațiile electrice nu mai corespund din punct de vedere tehnic.

Problemele identificate au fost evidențiate în cadrul unei dezbateri organizate de rectorul Universității de Vest, deputatul Marilen Pirtea, în cadrul căreia au fost invitați să participe primari, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Banat” al Județului Timiș, ai Inspectoratului Școlar Județean Timiș și ai Direcției de Sănătate Publică Timiș.

”În aceste clădiri care nu au autorizație de securitate la incendiu învață mii de elevi și sute de cadre didactice. Cred că intervențiile în această zonă ar trebui să fie pe două paliere: o intervenție dintr-o perspectivă a investițiilor și una legislativă.

Când ne gândim la investiții în zona unităților de învățământ ne gândim la primari, pentru că infrastructura ține de primării, dar nu aș vrea să pasăm în totalitate responsabilitatea către aceștia, pentru că și bugetele primăriilor sunt diminuate, fiind dificil de gestionat astfel încât să se creeze un echilibru care să conducă la dezvoltarea comunității.

În ceea ce privește palierul legislativ, cred că ar fi oportună rezolvarea în regim de urgență a cauzelor care țin de litigii patrimoniale, pentru că, nefiind intabulate, clădirile nu pot avea autorizație de securitate la incendiu. Așa cum conflictele de muncă se soluționează în regim de urgență, poate și în aceste cauze care vizează patrimoniul ar trebui discutată perspectiva urgenței”, a subliniat inspectorul școlar general al ISJ Timiș, Marin Popescu.

În ceea ce privește unitățile sanitare din Timiș, au fost identificate 12 corpuri de clădiri (printre care și cea a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara) care, de asemenea, funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

”Situația în care se află managerii unităților medicale respective este una deloc de invidiat, aceștia aflându-se într-o postură ingrată, între dorința și nevoia de a respecta normativele legale în vigoare care impun anumite condiționări ce țin de suprafața alocată fiecărui pat mai ales în zona de terapie intensivă, ce țin de anumite tipuri de funcționalități care trebuie să existe, consolă cu anumite tipuri de prize etc. și ceea ce pot oferi clădirile în care funcționează.

Problema majoră nu o reprezintă neapărat îndatoririle pe care managerul le are și reușește să le îndeplinească sau suma de bani alocată de la primărie. Câteodată aceste lucruri se întâmplă în condiții satisfăcătoare.

Dar dacă ai o clădire construită în anii ’30 sau ’60 ai secolului trecut după anumite normative, nu ai cum să faci să respecți normativele actuale, decât dacă primăria alocă bani ca să demolezi clădirea și să faci alta nouă în loc.

Ce poate să se întâmple până reușim să reabilităm niște clădiri este faptul că se pune accent pe reabilitarea instalațiilor electrice, se pune accent pe anumite tipuri de norme de prevenire…

Riscul major este în secțiile de ATI, în primul rând în cele de ATI COVID și în secțiile în care se tratează pacienți cu COVID, pentru că acolo e o concentrație extrem de mare de oxigen”, a precizat Flavius Cioca, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

 

(foto:isutimis)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Situație îngrijorătoare în Timiș. 91 de unități de învățământ și 12 medicale, fără autorizație la incendiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *