Situație halucinantă în Timiș: un centru SPA de un milion de euro va fi demolat, deși nu a funcționat nici măcar o zi

Situație halucinantă în Timiș: un centru SPA de un milion de euro va fi demolat, deși nu a funcționat nici măcar o zi

Situație halucinantă în Timiș: un centru SPA de un milion de euro va fi demolat, deși nu a funcționat nici măcar o zi.

Construcția SPA-ului din Lugoj a durat aproximativ patru ani și a fost finanțată cu bani de la bugetul local, însă după inaugurarea din 2016, nu a funcționat nicio zi. Lucrările au costat 3.600.000 de lei, fără TVA.

Finalizat în mare parte, cu mari întârzieri, în 2016, bazinul acoperit a fost „inaugurat”, cu mare fast, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, la care primarul Francisc Boldea (PSD) a candidat pentru al treilea mandat. De la eveniment nu au lipsit: copiii îmbrăcaţi în haine populare, preotul care a sfinţit locul de agrement, pâinea cu sare, lugojenii curioşi să vadă bazinul şi, evident, panglica. Tot pentru decor au fost aduşi tinerii dansatori ai ansamblului „Ana Lugojana”, care s-au „relaxat” în jacuzzi.

În discursul inaugural susţinut înainte de tăierea panglicii, primarul Francisc Boldea le-a explicat lugojenilor cum arată complexul de agrement în varianta ideală.

CITEȘTE ȘI: Novak Djokovic: De ce a fost expulzat sportivul din Australia. Motivarea instanței: „Ar putea stimula sentimentul antivaccinare”

„SPA-ul din Lugoj cuprinde şase bazine exterioare: unul de 33/20 m şi 1,6 m adâncime, unul de patru metri adâncime pentru sărituri, două jacuzzi de mari dimensiuni, un bazin pentru copii şi unul pentru tobogan cu două tipuri de căderi, galben şi verde. E pentru prima dată, după 700 de ani în istoria Lugojului, când din SPA face parte şi un bazin acoperit. Toţi zâmbesc, toţi râd, dar nimeni nu a fost în stare să îl facă vreodată şi asta e cel mai important lucru”, a spus edilul, la inaugurare, după care i-a „ispitit” pe lugojeni cu facilităţile centrului.

Doar că, a doua zi, SPA-ul s-a închis. Francisc Boldea, primarul de la aceea vreme, a motivat închiderea centrului, prin faptul că firma constructoare trebuia să mai monteze un aparat de încălzire şi altul de aerisire.

Situație halucinantă: Constructor în faliment, patron mort, SPA tot nefuncțional

Anii au trecut și Centrul SPA a rămas tot închis. Constructorul, SC Microroyal SRL, a intrat în insolvență, iar anul trecut în faliment. Mai mult, în 2021, patronul societății a decedat, după ce s-a infectat cu COVID.

În momentul de față, încă mai există un proces între Primăria Lugoj și constructor, însă administrația locală nu mai are ce și de la cine să mai recupereze.

La finalul mandatului trecut, conducerea Primăriei a încercat să improvizeze câteva soluții pentru a deschide bazinul publicului. În urma unei expertize, primarul Francisc Boldea a cerut Consiliului local Lugoj suma de 100.000 de euro, pentru noi investiții la SPA-ul care fusese deja inaugurat.

A introdus pe ordinea de zi a unei ședinte, două proiecte privind reparațiile necesare, însă acestea au fost respinse de către consilierii locali. Edilul cerea refacerea mai multor pereți, izolarea clădirii și montarea unei pardoseli antiderapante.

De asemenea, experții angajați de Primărie, la aceea vreme, au constatat că pentru a se putea folosi bazinul este necesar să se finalizeze sistemul de climatizare și ventilare cât și sistemul de încălzire.

Bazin acoperit nou, doar pentru elevi

Claudiu Buciu (PNL), noul primar al Lugojului, ales în 2020, spune că situația este mult mai gravă decât a lăsat să se știe fosta administrație locală. Edilul local susține că SPA-ul nu va putea funcționa vreodată și că va fi demolat. O situație, într-adevăr, halucinantă.

“Când se termină litigiul, o să vedem ce facem. Firma este în faliment, patronul a decedat. Juridic există cumva, chiar dacă nu se mai ocupă nimeni de ea. Situația este dezastruoasă. Zidurile clădirii sunt niște panouri de câțiva centimetri, ori în condițiile actuale ai avea costuri imense să încălzești o astfel de clădire.

Instalația de încălzire este cu cabluri electrice în pardoseală. Ar trebui să spargem tot, să o înlocuim cu conducte de apă. Gresia care s-a pus în interior e sticlă, aluneci pe ea și fără să fie umedă. Niciun DSP nu va da vreodată autorizație de funcționare pentru așa ceva”, spune primarul Claudiu Buciu.

Primarul Lugojului susține că, pentru această situație, s-a consultat cu mai mulți experți, cărora le-a cerut soluții.

“Am discutat cu mai mulți experți. A făcut o expertiză și fosta administrație. În expertiza respectivă scrie negru pe alb că un prost a proiectat această clădire. Experții cu care noi am discutat, ne-au spus sincer că nu au ce să ne facă și că ne-ar lua banii degeaba, pentru că ei nu pot să garanteze pe soluțiile care ni le-ar da. Clădirea trebuie demolată! Asta e, n-ai ce să faci!”,  spune primarul Lugojului.

Buciu a anunțat că Primăria pregătește terenul pentru construcția unui nou bazin acoperit, care va fi destinat doar elevilor, Lugojul neavând un astfel de loc la ora actuală.

lugojeanul


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Situație halucinantă în Timiș: un centru SPA de un milion de euro va fi demolat, deși nu a funcționat nici măcar o zi

  1. Incredibil !!!!! Chiar asa, proiectantul a fost un prost ? Si nu a vazut nimeni ? Toti au spus hai sa facem treaba si acum proiectantul a fost prost ? Domnu primar si domnii consilieri sunt buni de plata. Cum cred ei ca vor scapa asa usor ?
    ” Expertii nu garanteaza solutiile date ” atunci, ce expert se hazardeaza sa dea solutii care de fapt nu sunt solutii ? Un expert spune negru pe alb ce nu este bine si propune solutii, nu ca sa le conteste singur dupa aceea.

  2. Vai de capul vostru primari de Lugoj ! Trebuie sa raspundeti pentru incompetenta si pentru banii nostrii cheltuiti aiurea ! Unde este ultimul raport al Curtii de Conturi ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *