Situație gravă, zone sub asaltul migranților: Armata păzește plaja, mașina premierului a fost atacată la aeroport. Video

imigranti 8

„Fie mor, fie trec” este deviza adoptată de mii de imigranți africani care au luat cu asalt exclavele spaniole Ceuta și Melilla. Situația este atât de gravă, încât ambasadorul Marocului a fost convocat de Ministerul de Externe de la Madrid, în timp ce premierul Spaniei, Pedro Sanchez, s-a deplasat personal în zonă, promițând că va restabili ordinea, dar fiind el însuși ținta violențelor.

CITEȘTE ȘI: Povestea cablurilor aeriene din Timișoara n-are final

În momentul în care ieșea din aeroportul din Ceuta, mașina premierului spaniol a fost atacată de un grup de manifestanți, care i-au adresat injurii.

Cele două exclave spaniole din nordul Marocului sunt singurele frontiere terestre ale Africii cu Uniunea Europeană, iar premierul Spaniei avertizează că acest aflux brusc de imigranţi ilegali „este o gravă criză” nu numai pentru Spania, ci şi pentru Europa.

Cel puțin 8.000 de imigranți ilegali au pătruns în două zile, un număr record pentru o singură zi, potrivit Spaniei. Între ei sunt circa 1.500 de minori. Imigranții vin fie înot și sar apoi gardurile de la graniță, fie pur și simplu vin pe jos, când mareea este în reflux.Majoritatea imigranților sunt marocani, susține Spania. Forțele de securitate spaniole au reușit să trimită înapoi în jur de 2.700 de oameni, dar nu și minorii. Spania a desfășurat armata pe plajele din Ceuta, pentru a-i ajuta pe grăniceri. Imigranții veniți înot pur și simplu nu sunt lăsați să pună piciorul pe mal.

Forțele de securitate spaniole, cu ajutorul blindatelor armatei, au folosit gaze lacrimogene pentru a domoli afluxul de migranți, în timp ce Madridul reproșează Marocului o anume pasivitate, care a permis trecerea miilor de persoane. Acesta este unul din motivele tensiunilor diplomatice dintre Madrid și Rabat.

Relaţiile dintre Madrid şi Rabat s-au tensionat, însă, încă de la sfârşitul lunii aprilie, când liderul Frontului Polisario din Sahara Occidentală, Brahim Ghali, a fost primit în Spania pentru a se trata de COVID-19, decizie ce a iritat guvernul marocan. Statele Unite au recunoscut în decembrie suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, dar Frontul Polisario, susţinut de Algeria, revendică independenţa acestui teritoriu.

După ce ambasadorul Marocului a fost convocat marți la Ministerul spaniol de Externe, Marocul și-a chemat reprezentantul diplomatic în țară pentru consultări, scrie BBC.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Situație gravă, zone sub asaltul migranților: Armata păzește plaja, mașina premierului a fost atacată la aeroport. Video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *