Simulările examenelor naționale ar putea fi programate în funcție de contextul epidemiologic din localități. UPDATE: E oficial!

Problematica susținerii simulărilor, evaluărilor și examenelor naționale în actualul context epidemiologic se află încă sub lupa unor analize nu doar la nivel central, ci și pe plan local. Decidenții caută soluții astfel încât obiectivul acestor probe să nu devină unul pur formal, ci să reflecte achizițiile concrete ale elevilor dobândite pe parcursul procesului instructiv.

În opinia majorității specialiștilor din domeniu, susținerea unor astfel de probe în sistem online nu ar putea oglindi o imagine reală a dimensiunii cunoștințelor educabililor, cu atât mai mult cu cât probabilitatea de fraudare este ridicată. Prin urmare, ultimele reglementări stipulează faptul că simulările, evaluările și examenele naționale vor fi susținute doar cu prezența fizică a elevilor la clasă și doar în unitățile de învățământ care funcționează în localități în care rata de incidență nu depășește 6 la mia de locuitori.

Pentru că există diferențe majore ale indicilor de infectare în zonele din țară, este evident că nu toți elevii vor putea, conform actelor normative în vigoare, să susțină aceste probe.

Simulările pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională au fost programate pentru următoarele două săptămâni, și se așteaptă, din moment în moment, un nou act normativ care să reglementeze situația elevilor care învață în zone în care rata de incidență este mai mare de 6 la mia de locuitori și care, din acest motiv, nu pot participa la aceste probe. În județul Timiș, sunt 17 localități care depășesc acest prag.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Timiș a precizat faptul că în funcție de valoarea acestei incidențe și de comunicările primite de la Ministerul Educației și Cercetării, există posibilitatea ca, în astfel de situații, simularea probelor scrise să fie programate la o dată ulterioară. Programarea se va face de către fiecare inspectorat școlar în funcție de situația din zonă, iar oficialii din MEC au avansat ipoteza ca și probele pentru simulările decalate să poată fi elaborate tot de către inspectoratele școlare.

UPDATE: E oficial!

Ministrul educației a semnat ordinul care permite organizarea simulării examenelor naționale în funcție de situația epidemiologică din localități, acesta fiind publicat, vineri, în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare sau egală de/cu 6 la mia de locuitori se pot organiza simulări ale examenelor naționale cu prezența fizică (dar nu mai târziu de 15 mai), după încetarea măsurilor de carantinare. În astfel de situații, inspectoratele școlare vor elabora subiectele pentru probele susținute de elevi.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *