Senatorul Dogariu: ”Există soluții pentru combaterea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale”

Senatorul Dogariu: ”Creșterea pensiilor trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari”

Energie electrică și gaze naturale mai scumpe, iată două mari probleme care îi macină pe români în această toamnă și care sunt pe cale să declanșeze un val general de creșteri ale prețurilor în toate domeniile. Senatorul PSD Eugen Dogariu spune însă că există soluții, astfel încât să nu se ajungă la tensiuni sociale.

Astfel, pe termen scurt și cu un caracter temporar se impune plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor șase luni și subvenționarea a 50 la sută din scumpirea rezultată în facturile populației.

Pe termen mediu și lung, pentru rezolvarea pe fond a problemei trebuie luate următoarele măsuri: – creșterea capacităților de producție interne pentru a reduce dependența de importuri; – limitarea marjei de profit la prețurile de vânzare de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica (se poate prin HG); – accesarea Fondului de Modernizare unde România dispune de 10 miliarde euro pentru investiții în sectorul energetic.

”Guvernul trebuie să explice de ce s-a grăbit cu liberalizarea pieței de energie, în condițiile în care nu exista concurență reală pe piață, nu existau suficiente capacități de producție interne și nu existau prevederi pentru consumatorii vulnerabili”, spune Dogariu, care prezintă și argumentele financiare pentru plafonarea prețurilor energiei.

Astfel, dublarea facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz – înseamnă un cost suplimentar de 5.676 de lei pe an, aprox. 1.200 de euro, pentru fiecare gospodărie de salariați din România.  Cei cu salariul minim net de 1.386 lei/lună vor da întreg salariul pe patru luni, pentru a-și plăti factura la utilități. Cei cu salariul mediu – 3545 lei pe lună – vor plăti salariul pe o lună și jumătate.

În cazul pensionarilor, dublarea facturilor ar însemna un plus de 377 lei /lună, adică 4.524 lei/an; la o pensie medie netă de asigurări sociale de stat de 1.604 lei înseamnă pensia pe trei luni va fi folosită integral pentru plata facturilor utilităților.

CITEŞTE ŞI: Măcel făcut de oamenii primarului Timișoarei la o societate a consiliului local. Dezvăluiri explozive

Îngrijorător este că 2,92 milioane pensionari au pensie mai mică de 1.600 lei/lună iar 1,57 milioane pensionari au sub 1.000 lei /lună. Aceștia vor fi nevoiți să cheltuie pensiile pe patru luni-șase luni pentru a-și achita utilități scumpite.

”Dramatic este însă faptul că aceste scumpiri ale energiei se propagă la toate produsele și serviciile. Totul va fi mai scump, iar cei mai mulți dintre români, pur și simplu nu vor putea face față! Deja 45 la sută dintre români suferă de sărăcie energetică”, a precizat senatorul timișean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Senatorul Dogariu: ”Există soluții pentru combaterea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *