Semnal de alarmă tras de un reputat medic timişorean: stilul de viață occidental ne afectează grav sănătatea!

computer tomograf
  1. Stilul de viață de tip occidental adoptat de români după Revoluție a dus la creșterea numărului celor care suferă de boli inflamatorii intestinale. Este vorba de mâncarea procesată sau preparată rapid, dar și de viața în birouri departe de natură.

”În România, înainte de 1990 erau fost puțini pacienți. În prezent, în partea de vest a țării, la o populație de două milioane de locuitori, sunt înregistrați aproape 600 de bolnavi. Alimentația bogată în aditivi și lipsa de soare, adică deficitul de vitamina D, sunt unele dintre aceste afecțiuni de tipul rectocolitei ulcero-hemoragice (colită ulcerativă) și a suferinței cronice (boala Crohn)”, a precizat conf. dr. Adrian Goldiș, medic la Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie de la Spitalul Județean Timișoara și coordonator al centrului regional dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale din partea de vest a țării.

În România sunt diagnosticați aproximativ 10.000 de pacienți cu boli inflamatorii intestinale, dintre care peste 1.500 sunt menționațiîn registrele naționale. Potrivit specialiștilor, în ultimul deceniu, numărul cazurilor a crescut de circa opt-zece ori, iar boala apare la vârste din ce în ce mai tinere.

”Îngrijorător este că există și pacienți foarte tineri, de patru-cinci sau zece ani. Boala debutează prin scaune diareice cu sânge și scădere în greutate”, precizează conf. dr. Adrian Goldiș. Dintre pacienții aflați în evidențele medicilor timișeni, trei au suferit operații de îndepărtare a colonului, iar în alte cazuri maladia evoluează concomitent cu alte boli autoimune (psoriazis sau poliartrită reumatoidă).

”Am fost diagnosticată în anul 2012. Pentru mine a reprezentat un șoc. Am fost nevoită să adopt un stil de viață cumpătat, în special să evit anumite alimente. Din păcate, e o boală de care nu scapi definitiv, dar în urma tratamentelor intră în remisie. În perioada de puseu, pe lângă durerile abdominale, pot spune că am resimțit disconfort”, spune o timișoreancă suferindă de colită ulcerativă.

Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru că, netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale pot duce la apariția unor complicații (ocluzie, malabsorbție și malnutriție, supurații sau cancer de colon). ”Cu o diagnosticare corectă și un tratament adecvat, pacienții pot duce o viață normală. În ceea ce privește terapia nu sunt probleme cu aprovizionarea și nici cu decontarea de către Casa de Sănătate a celor necesare”, a punctat conf. dr. Adrian Goldiș.

adrian goldis

La Timișoara, vineri, a avut loc prima întâlnire a pacienților cu astfel de afecțiuni, iar, în prezența Isabellei Grosu, președinta Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii din România, a fost înființată o filială pentru partea de vest a țării, care să ofere suport atât în demersurile birocratice, cât și psihologic celor suferinzi și familiilor acestora. Cu această ocazie s-au pus bazele unui centru regional care va funcționa în capitala Banatului din luna februarie a anului viitor și la care pacienții să se poată adresa fără bilet de trimitere și unde să se efectueze toate consulturile interdisciplinare, dar și investigațiile necesare gratuit.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Semnal de alarmă tras de un reputat medic timişorean: stilul de viață occidental ne afectează grav sănătatea!

  1. Acum, vreo 15 ani, la mirarea mea, privind ,,explozia” cancerului de colon/pancreas/Alzheimer, un prieten stabilit în Germania, mi-a răspuns : ,,Ohooo, la voi, e doar începutul ! În Vest, bolile astea, sun demult !!! ” Se referea la alimentație și, din păcate, a avut dreptate …

    1. Nici chiar asa…! Si generalizarea e nepotrivita… Doua lucruri (cel putin) s-au schimbat radical in ultimii 15 ani: aparatura medicala a facut pasi uriasi in domeniul cercetarilor ( bolilor, de exemplu)… – Cineva a spus in gluma ca astazi nu mai exista nici un om sanatos pe lume ! – si in al doilea rind, societatea occidentala si-a ridicat durata medie a vietii la un nivel considerabil… in pofida unor organe care mai greu reusesc sa se adapteze noii dimensiuni…

      P.S. Stilul de viata actual e profund pregnat de lupta pentru supravietuire, citeste munca de zi cu zi… de ritmul tot mai accelerat in care se desfasoara intreaga noastra viata…

  2. Problema este, dupa parerea mea, faptul ca lumea nu stie ce pericole ascunse prezinta alimentatia de tip „fastfood”, oamenii baga in ei tot ce vine, numai sa sune straineste. Inainte gospodina statea ore in sir la cratita si gatea mancare pentru familie. Ar merge si acum, ca doar gasesti tot ce trebuie, legume, zarzavaturi, carne proaspata etc… Din pacate aceasta traditie s-a pierdut, nuímeni nu mai are (sau nu-si mai ia) timpul necesar, dupa deviza „merge si asa, ca gasesti tot ce vrei”. Ar fi bine daca macar mamele ar avea grija la ce mananca pruncii, pentru ca o sanatate ruinata din copilarie nu se mai poate repara. Strilul de viata occidental este o scuza ieftina, un pretext, in occident oamenii traiesc pana la varste inaintate, e plin de batrani de 90 8si mai multi) de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *