Şefa Uniunii Judecătorilor desfiinţează referendumul lui Iohannis

Dana Girbovan

Iniţiativa preşedintelui de declanşare a unui referendum pe tema anticorupţiei este criticată de preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan. Aceasta argumentează că demersul este unul periculos, care duce în derizoriu justiţia.

“Intentia Presedintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru “continuarea luptei împotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice” relativizeaza legea si discrediteaza lupta anticoruptie, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o arma in batalia politica”, scrie şefa UNJR pe Facebook.

Din punct de vedere juridic, mai spune Dana Gîrbovan, lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una ce tine strict de aplicarea legii. “Cu alte cuvinte, exista un cadru legislativ si institutii ce sunt dedicate luptei impotriva coruptiei. Sa inteleg ca Presedintele Iohannis doreste sa intrebe poporul daca vrea in continuarea respectarea si pastrarea acestui cadru legislativ? Adica intrebam poporul daca legile mai trebuie respectate in Romania?”, scrie Gîrbovan.

“Mai departe, conform unei hotarari a CCR, chiar daca referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu. Prin decizia 682/2012, Curtea a constatat ca “reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este în contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61″- pct.1.12 din decizie.

In anticiparea consecintelor referendumului, trebuie pornit de la premisa ca rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate raspunde la fel de bine DA sau NU.

Pentru ca daca este cert ca se va raspunde DA, ce rost are sa cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cat s-au cheltuit in 2012, o suma echivalenta cu bugetul anual alocat ICCJ?

Iar in ipoteza unui raspuns NU, cum va armoniza Presedintele vointa poporului de suprimare a luptei impotriva coruptiei cu obligativitatea respectarii legii?

Din pacate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decat sa arate ca lupta anti-coruptie a devenit un slogan, iar justitia continua sa fie folosita ca arma in bataliile politice”, mai afirmă preşedintele UNJR.

În schimb, Dana Gîrbovan îi propune preşedintelui un referendum in care sa intrebe cetatenii “daca doresc sa se clarifice implicarea serviciilor secrete in justitie, ori lamurirea modului in care instantele de judecata au devenit “camp tactic” pentru SRI”.

“Iar pana cand un astfel de referendum va fi initiat, reiterez cererea adresata Presedintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT prin care, intr-un mod ce contravine Constitutiei si legii, serviciilor de informatii, cu precadere SRI, li s-au dat competente extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele “echipe mixte operative” formate din procurori si agenti SRI, a carui mod concret de actiune nu a fost inca lamurit”, mai scrie Dana Gîrbovan.

stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Şefa Uniunii Judecătorilor desfiinţează referendumul lui Iohannis

  1. cred ca sefa Uniunii Judecatorilor este membra in vreo Instanta de Judecata. inseamna ca si aceasta doamna face parte din”campul tactic” pentru SRI. pai daca „sefa” face parte din „camp” ar trebui sa explice personal de ce a ajuns JUSTITIA in aceasta situatie.parerea mea

  2. Si mai mult decat atat, am dori sa existe o lege in care sa fie trasi la raspundere si judecatorii pt greselile lor. Nimeni nu ii atinge.. Daca gresesc si le spui.. I-ti rad in nas!! Ghinion! Asta sa se ceara la referendum, pe langa altele!

  3. Da doamna daca poporul nu mai vrea sa continue lupta anticoruptie se vor schimba legile,vom deveni stat mafiot cu legea in mana,ce va mirati?

  4. logica D-nei judecatoare e buna ,doar ca e in apa ,pai pe langa politicieni care practica ce-a mai veche meserie, unii colegi ai Dvs., de ce cocheteaza cu ea ,pt. ca si voi trebuie sa fiti egali in fata legii! sau numai pe ici pe colo „prin partile esentiale” ?

  5. Oameni buni nu mai fiti asa naivi si va luati dupa Klaus asta, va duce in eroare, omul este total pe langa orice proiect de lege, este un mediocru care are aceeasi placa. Face greseli fundamentale…. lasati specialisti curtea constitutionala etc. sa decida. Dar chiar asa de ce mai face referendum daca nu ataca problema gratieri?

Lasă un răspuns