Sechestru de peste 30 de milioane de lei în cazul deputatului Nicolae Păun

madalin voicu nicolae paun

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asiguratoriu de peste 30 de milioane de lei pe bunurile deputatului Nicolae Păun şi de peste 400 de mii de lei în cazul parlamentarului Mădălin Voicu, anunţă DNA, printr-un comunicat de presă.

Procurorii DNA au anunţat, printr-un comunicat de presă, că au pus sechestru până la concurenţa sumei de 30.470.708,72 lei în cazul deputatului Nicolae Păun şi de 411.541 lei în ceea ce îl priveşte pe Mădălin Voicu.

„De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi a popririi asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea societăţii Niky Scorpion Alcom S.R.L., până la concurenţa sumei de 3.220.000 lei”, se arată în comunicat.

DNA a anunţat că a pus sechestru în valoare de zeci de milioane de lei şi pe bunurile celorlalte persoane cercetate în dosar.

Mădălin Voicu a ajuns, luni dimineaţa, la sediul DNA în dosarul în care deputatul este cercetat în libertate pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru a lua la cunoştinţă măsurile dispuse de în cauză.

Procurorii urmează să identifice bunurile pe care le deţin cei cercetaţi în dosar şi care pot fi indisponibilizate pentru recuperarea prejudiciului.

După ce parlamentarii au respins cererile Parchetului de reţinere şi arestare, în cazul lui Mădălin Voicu, procurorii DNA au dispus control judiciar pe o cauţiune în valoare de 500.000 de lei pentru deputat, însă instanţa supremă a dispus revocarea măsurii preventive.

Procurorii spun că Nicolae Păun „în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor”.

DNA susţine că „aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, intervenţii concretizate în contextul validării proiectelor cu finanţare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa”.

De asemenea, DNA precizează că „Mădălin Voicu, în exercitarea obligaţiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declaraţii de avere la Camera Deputaţilor, fără a declara sumele de bani obţinute de la Asociaţia Partida Romilor «Pro Europa», totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net”.

„Aceşti bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu ştia ca sunt deturnaţi”, susţine DNA.

În ceea ce îl priveşte pe Nicolae Păun, care este şi preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, deputatul este acuzat de ” folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, influenţare a declaraţiilor, toate în formă continuată”.

Parlamentarul este acuzat şi de evaziune fiscală după ce, prin intermediul firmei SC Niky Scorpion Alcom SRL, ar fi cumpărat terenuri la preţ supraevaluat, pentru ca astfel să fie majorate cheltuielile societăţii şi diminuat impozitul datorat statului.

Conform DNA, dosarul vizează nereguli în derularea proiectului „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi”, cu finanţare din fonduri europene, care s-a desfăsurat în perioada 2010-2013.Potrivit procurorilor, grupul-ţintă al proiectului a fost „constituit în baza unor formulare întocmite prin înscrierea unor date nereale privind participanţii” şi că „în momentul semnării contractului, deputatul Păun Nicolae a impus fiecărui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, să vireze 5% sub formă de donaţie organizaţiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa”.

De asemenea, DNA susţine că „banii destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane”.

Astfel, „s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene şi 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operaţiunile ilicite derulate de conducerea Asociaţiei Partida Romilor şi de către managementul proiectului”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *