Se schimbă legea după tragedia din „blocul morții” de la Timișoara

blocul mortii10

Primele măsuri după tragedia de la Timișoara. Firmele care fac dezinsecții și deratizări vor avea nevoie de un certificat prin care să-și asume respectarea tuturor normelor de igienă și sănătate.

Cel puțin asta își doresc reprezentanții Ministerului Sănătății care au inițiat un proiect de act normativ. Între timp, firmele care desfășoară astfel de activități sunt verificate la sânge.

Între timp, o echipă de la Ministerului Apărării merge la Timişoara, pentru a face verificări suplimentare, cu echipamente specializate, în blocurile în care s-a făcut dezinsecţie şi deratizare cu o substanţă toxică.

CITEȘTE ȘI: 2020 va fi an bisect. Atenție maximă! Ce îți poate aduce ghinion

Structurile implicate în gestionarea acestei situaţii de urgenţă au desfăşurat următoarele acţiuni: Ministerul Sănătăţii a dispus, prin echipa de control trimisă la Timişoara, ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea insecticidului identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi.

ISU Timiş a asigurat sprijinul specialiştilor Ministerului Sănătăţii şi DSP cu două echipaje CBRN pentru detecţia substanţelor toxice şi un echipaj SMURD şi monitorizează în continuare situaţia persoanelor evacuate, oferindu-le acestora sprijin prin cazare.

IPJ Timiş continuă activitatea de cercetare penală pentru lămurirea şi elucidarea tuturor aspectelor referitoare la dosarul penal deschis în cauză.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi asigură paza bunurilor şi restricţionează accesul în locaţii.

Substanța folosită de firma de deratizare era legală, dar nu putea fi utilizată decât în zone nelocuite, a anunțat, ieri, Ministerul Sănătății.

Inspecția Sanitară de Stat arată cu degetul spre Direcția Sanitar Veterinară Timiș în cazul acestei tragedii. Instituția se ocupă de autorizarea și controlul firmelor care fac deratizare. Iar DSV nu a făcut un astfel de control, spune directorul Inspecției Sanitare de Stat, Mioara Comana.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie.

Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăţi care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia – GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societăţii a fost reţinut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice.

sursa: realitatea.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Se schimbă legea după tragedia din „blocul morții” de la Timișoara

  1. Aceste ,, firme ,, , cu angajatii competenti pe care îi au sau pe care îi vor angaja , noroc ca crește salariul minim cu 50 de lei de la anul , vor face ca pe viitor aceste evenimente sa nu se mai producă , oare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *