Se întâmplă în Timişoara. Miracolul de la supermarket

Mai există omenie şi bunătate, chiar dacă sărbătorile au trecut. Dacă ştim să privim, le vom observa în jurul nostru. În imediata noastră apropiere, ascunse sub veşmintele banalităţii cotidiene, pândesc adevărate miracole.

Despre asta este vorba în povestea timişoreanului Radu Răducan, care a asistat la o mică minune iscată din senin în incinta unui mare magazin „O zi normală de ianuarie. Un supermarket dintrun mall din Timişoara.

CITEŞTE ŞI: O fată de 12 ani şi-a filmat în direct sinuciderea. Filmarea ajunsă VIRALĂ nu poate fi scoasă de pe Internet. Poliţiştii, la mila reţelelor de socializare

O femeie îmbrăcată modest, cu doi copilaşi după ea. Era la rând la casa de lângă mine. Se vedea că micuţii sunt crescuţi cu mult bunsimţ, după cum se comportau. Pe bandă erau o rudă de salam, o sticlă de 1, 5 litri de lapte, câteva conserve şi o pâine. Nu alcool sau altceva.

Am prostul obicei să observ tot felul de tâmpenii. În spatele ei, doi tineri pe la 16 -17 ani şi alte câteva persoane îşi aşteptau rândul ca să-şi plătească cumpărăturile. Femeia scoate dintr-un buzunar o pungă cu mărunţiş, numai monede de zece şi de cinci bani. Îşi cere umil scuze casieriţei pentru că aceia sunt toţi banii pe care îi are şi mai spune că speră să-i ajungă.

Îşi cere iertare şi celor din spatele ei pentru timpul de aşteptare prelungit de număratul mărunţişului. Toată lumea stă liniştită şi aşteaptă în rând. Banda mea era deja blocată şi stăteam. După ce numără răbdătoare, casieriţa îi spune că are 17 lei şi 60 de bani şi că e în regulă.

Poate să plece cu acele cumpărături, după ce primeşte restul. Mă ofer să achit eu totul. Casieriţa mă priveşte lung, îmi zâmbeşte şi îmi spune că acele cumpărături au fost deja plătite. Eu insist, dar ea nu îmi mai răspunde. Scoate bonul, deschide casa şi îi oferă femeii rest.

Aceasta se uită lung şi zice că e o greşeală, că ea na dat o bancnotă de 50 de lei. Timişoreanca de la casă o îndeamnă ferm să primească restul. Ruşinată, cumpărătoarea lasă capul în pământ, însă îşi primeşte într un final produsele puse pe bandă şi… restul.

Cu ochii în lacrimi, îi mulţumeşte apoi acelei tinere. În acea secundă am crezut că se prăbuşeşte cerul peste mine. Îmi spuneam în gând: Uite că mai sunt şi oameni cu suflet mare! Nici n-am apucat să reflectez prea mult la asta, că i am auzit pe cei doi adolescenţi spunând casieriţei că este o persoană extraordinară şi că ei nu mai vor să cumpere nimic.

Rapid, tinerii au făcut doi paşi către mama cea sărmană şi i-au întins o bancnotă de 100 de lei, subliniind că ei nu au nevoie de acei bani, că vruseseră să-şi cumpere tutun, dar îşi dăduseră seama că suma îi e mult mai necesară ei şi micuţilor.

Ca prin minune, toţi oamenii care au asistat la scenă au oferit ce au putut şi cât au putut. Mâncare, dulciuri, bani. Am încercat să vorbesc cu femeia, dar aceasta, copleşită, plângea. M-am întors la casieriţă, să-i mulţumesc pentru gestul ei.

A zâmbit senin şi mi-a spus: Nu puteam să primesc un cadou mai frumos de la Dumnezeu de ziua mea!”, relatează Răducan, adăugând, pe o cunoscută reţea de socializare, un „La mulţi ani!” din inimă pentru tânăra cu suflet bun care şi-a sărbătorit ziua de naştere ajutând un om necăjit.

30 Comments
Ligia 24/01/2017
Și dacă un pahar cu apă dai ...Vei primii răsplată de la Dumnezeu...Deci despietritiva inimile și nu mai judecati
eli pintilie 20/01/2017
Casiera este om in primul rand apoi olteanca ! Stima pentru astfel de oameni !
ionescu 16/01/2017
Dragii mei. Sigur o sa fiti surprinsi... - casierita este OLTEANCĂ. Asa ca, ciocu' mic Banateni zgarciti
ianos 15/01/2017
si daca e o poveste sau o nascocire,in loc s-o comentam mai bine am aplauda bunatatea,nu de alta dar a cam disparut in randul banaatenilor...sa fiu sincer,ar trebui sa ne bucuram de astfek de minuni.
Sau lasa 15/01/2017
E doar o mare abureala, o"stire" pentru like-uri dupa titlul boombastic pe care il are. Care-i miracolul? Asa e normalitatea...dar nu la noi, daca sunteti in stare " ziaristilor" care sunteti, lasati nume, sau macar supermaket-ul cu pricina. Halal voi...
Casierul 15/01/2017
Majoritatea nu observa starea generala a societatii care a condus la situatii de acest gen. Doi tineri de 16-17 ani asa cum afirma ziarista i-au întins o bancnota de 100 de lei, subliniind că ei nu au nevoie de acei bani, ca vrusesera sa-si cumpere tutun. Nu cumva vanzarea de tutun si alcool este interzisa prin lege tinerilor sub 18 ani? In dorinta de a face povestea cat mai siropoasa ziarista a bagat si detalii care nu prea stau in picioare, legal acei tineri nu stateau acolo sa-si cumpere tigari! Problema societatii consta in faptul ca in scoala sau acasa toti invata cum sa fure mai mult si mai repede dupa modelele din politica sau showbiz fara sa le pese de saracii societatii care pot fi ajutati si altfel decat intr-un mod teatral doar ca sa impresionam asistenta!
soso 14/01/2017
Decat am comenta daca e adevarat sau nu, am putea face cel putin la fel cum am citit in articol si atunci cel putin in dreptul fiecaruia va sti ca e adevarat. Da e mai usor sa fii sceptic , sa comentezi si sa iti dai cu parerea ,decat sa faci un asemenea gest. Sau poate zici... Lasa pe altii sa o faca ! Atunci la fel ar trebui sa faci si cu comentariile. Fii propria provocare si veo vedea in jur cu alti ochi. Succes!
alina 14/01/2017
Gestul facut de vanzatoare si de ceilalti e de laudat.
Adina 14/01/2017
Daca atunci si acolo a fost un moment potrivit pt acea familie,ce trebuia sa fuga caserita dupa ea sa nu vada nimeni ia dat ca rest nu a fluturat banii ca sa vada altii
mary 14/01/2017
daca a-ti fost atenti ,casierita I-a dat acei 50 lei din sertar .... deci nu a fost tocmai bine .Sertarul ia iesit pe minus ,clar ca a facut ea o fapta buna ,dar pe banii altora nu din bugetul ei personal :)
Raluca 14/01/2017
Aceasta stire nu e verificata. O spune si dl Radu Raducan pe profilul sau fb unde a copiat si publicat acest text, fara sa fie martor. Ar fi frumos sa fie asa, dar nu stim sigur, ci doar credem o poveste neverificata. Autoarea articolului ne poate da mai multe detalii despre ce a publicat si semnat aici?
nini 14/01/2017
Oamenii care fac un asemenea gest NU îl fac ca sa ii stie lumea, il fac pentru ca asa simt. Cei care isi vor numele atârnat in laude nu fac gesturile astea din suflet ci doar pentru lauda.
Vasile C 14/01/2017
Daca este adevarat !!!! nu credeti ca numele caseritei ar fi frumos sa fie afisat mare ,macar in presa ???!!! sau este o facatura de presa !!!!!
Alex 14/01/2017
BRV Timisoara
Ralu 14/01/2017
Si a trebuit sa se laude pentru gest?
rewq 14/01/2017
mmmmm
Bonatiu 14/01/2017
La multi ani caseritei.