Se întâmplă în Timiş! O instanţă a decis să retrocedeze 30 la sută dintr-un imobil care era muzeu. Proprietarul primise despăgubiri acum 35 de ani

O instanţă din România a decis să retrocedeze 30 la sută dintr-un imobil care era muzeu. Aşa s-a întâmplat în cazul Casei memoriale „Nikolaus Lenau” din comuna Lenauheim, care practic a fost dezmembrată.

După ce au intrat în drepturi, noii proprietari au oferit spaţiul spre vânzare primăriei cu care s-au judecat. De cealaltă parte, Ilie Suciu, primarul comunei Lenauheim, ne-a declarat că este depusă o plângere penală la Sânnicolau Mare, pentru că persoana care a câştigat partea din imobil ar fi fost despăgubită: „Ar fi primit compensaţii în 1971”.

Muzeul „Nikolaus Lenau” a fost înfiinţat în anul 1932, iar clădirea în care funcţionează este monument istoric. „Imobilul a fost construit în anul 1775 şi este casa în care, în anul 1802, s-a născut poetul Nikolaus Lenau”, spune primarul Ilie Suciu.

Din colecţia muzeului din Lenauheim nu lipsesc piese de mobilier și obiecte casnice datând din anul 1821, unelte agricole confecționate din lemn, port tradițional șvăbesc, o colecție de păpuși îmbrăcate în port șvăbesc din diferite zone ale Banatului, precum şi cărți și manuscrise care aparțin poetului Nikolaus Lenau.

Expoziţia mai conţine fotocopii, stampe, picturi, ilustrând viața poetului și a familiei sale, ediții prime ale unor lucrări, dar şi traduceri în limba română ale poeziilor lui Lenau.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns