Se înmulțesc nadele electorale pentru pensionari

punct pensie

Mărirea cu un sfert a veniturilor lunare ale foștilor agricultori, de la 400 la 500 de lei, nu este singura inițiativă legislativă fluturată, taman în prag de alegeri, pe sub nasul pensionarilor, aleșii venind cu fel de fel de propuneri, care de care mai plăcute urechilor vârstnicilor. Din această serie face parte și proiectul de act normativ conform căruia punctul de pensie ar urma să se împlinească binișor în lunile viitoare, creșterea fiind simțitoare.

Astfel, conform unei preconizate legi propuse în Senat, valoarea punctului de pensie ar urma să se mărească, începând cu prima zi a anului viitor, la cel puţin 40 de procente din câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Într-o a doua etapă, majorării aplicate la 1 ianuarie îi va urma o alta, pe 1 iulie 2017, punctul de pensie urmând să ajungă la cel puțin 45 la sută din salariul mediu brut. În momentul de față, valoarea punctului de pensie este de 871,7 lei, iar cea a salariului mediu brut, utilizată pentru fundamentarea bugetului de stat se cifrează, în acest an, la 2.681 de lei.

Dacă luăm în considerare această din urmă sumă, singura care poate reprezenta, în prezent, o bază de estimare, ar rezulta că punctul de pensie va fi de cel puțin 1.073 lei de la 1 ianuarie 2017, urmând să ajungă la minimum 1.206 lei din vara anului viitor, asta dacă, desigur, promisiunea va fi pusă și în fapte, iar proiectul de lege va fi adoptat de Camera Deputaţilor.

Nu trebuie crezut însă că, în prag de alegeri, la binele pensionarilor se gândesc doar senatorii. Un alt proiect de lege vine din partea a șase deputați, din textul actului normativ reieșind că unele sporuri speciale ar urma să fie incluse în baza de calcul a pensiei.

Pe lista acestor adaosuri salariale apar sporurile acordate pentru lucru în subteran, pentru lucru pe platforme marine de foraj şi extracţie, pentru condiţii grele de muncă, sporul pentru lucru sistematic peste programul normal, indemnizația de zbor și sporul pentru exercitarea unei funcţii suplimentare. În momentul de față, toate acestea nu sunt incluse în stabilirea punctajelor lunare de pensie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Se înmulțesc nadele electorale pentru pensionari

  1. Uite ca senatorii psd s -au răzgândit și nu au mărit pot de pensie asa cum era echitabil ci au eliminat impozitul . Numai pensiile peste 1050 lei erau impozitate și atunci de ce sunt ajutați numai cei cu pensii mari ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *