Se coc roadele primului centru de legume și fructe

Se coc roadele primului centru de legume și fructe

Se coc roadele primului centru de legume și fructe

Primul centru de legume și fructe în regim public din județul Timiș este pe cale de a deveni realitate.

Sunt binecunoscute disputele publice care au existat pentru stabilirea locației acestui centru, inclusiv în ședințele Consiliului Județean Timiș, în cele din urmă fiind preferat Tomanticul.

S-a speculat, chiar cu argumente, că a fost vorba despre o decizie politică luată în timpul mandatului 2016-2020. Timpul a trecut, disputele par să fie date uitării și important este acum ca investiția să se finalizeze, pentru a crește potențialul economic al județului.

Lucrarea este pe drumul cel bun, după cum arată monitorizarea ei în momentul de față. Vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa, s-a deplasat la Tomnatic, arătându-se satisfăcut de modul în care se prezintă situația la primul centru de legume și fructe în regim public din județul Timiș.

Astfel, potrivit lui Proteasa, în zilele următoare se va executa închiderea perimetrală la hala de depozitare.

De asemenea, șopronul, de 845 de metri pătrați, este finalizat în proporție de peste 90 la sută.

Contractul de proiectare, execuție, asistență tehnică din partea proiectantului, dotări, utilaje și echipamente are o valoare de aproape 24 de milioane de lei (TVA inclus), fiind ajustat în urma creșterii prețurilor la materiale.

CITEȘTE ȘI: Este mare sărbătoare: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Termenul de predare este luna mai a anului viitor, fiind decalat cu câteva luni, în condițiile în care autorizația de construire a fost întârziată de obținerea avizelor necesare.

Centrul de legume și fructe vine în sprijinul micilor producători din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele învecinate, Lenauheim, Comloșu Mare, Teremia Mare, Sânpetru Mare, Periam, Pesac, Variaș etc.

În urma investiției vor fi create 28 de noi locuri de muncă. Depozitul va avea rolul de a asigura menținerea calității și a proprietăților legumelor și fructelor, în vederea consumului pe perioada toamnă – primăvară sau chiar până în perioada noilor producții.

De asemenea, depozitul trebuie să asigure condițiile tehnologice pentru preluarea, păstrarea sau tranzitarea produselor horticole.

Oficial, zona Tomnatic a fost aleasă în urma unui studiu realizat la cererea Consiliului Județean Timiș, de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului privind sectorul de legume și fructe la nivelul județului, care însă a iscat aprige controverse la vremea respectivă.

”Ne dorim încurajarea producătorilor autohtoni, precum și creșterea consumului de produse românești.

În funcție de rezultate, vom construi astfel de centre și în alte zone din județul Timiș”, a declarant vicepreședintele CJ Timiș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns