Se ascute lupta dintre disponibilizaţii de la Nestlé şi patronat

protest nestle1

După zece zile de proteste la Timișoara, muncitorii de la Nestlé continuă, după cum au anunţat, acțiunile în București, la sediul central al companiei.

„La închiderea fabricilor Nestlé din Germania și Franța angajații au primit 50 de salarii compensatorii.

CITEȘTE ȘI: O comună de lângă Timișoara este terorizată de spărgătorii de case

În România se oferă numai 13. Legea dialogului social, Legea nr. 62/2011, republicată, nu reprezintă aproape de loc drepturile și interesele angajaților.

Aceasta a fost modificată în anul 2011, la comanda Consiliului Investitorilor Străini”, transmite Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară SINDALIMENTA, care e solidară cu angajaţii timişoreni ce vor fi disponibilizaţi de Nestlé la sfârşitul lunii mai, fiind vorba despre peste 350 de persoane.

Un deget acuzator către ministrul muncii

SINDALIMENTA mai precizează că așteaptă de o lună ca ministrul muncii, Marius Budăi, să onoreze o întâlnire pentru a fi discutat proiectul Legii dialogului social pe care l-a finalizat în urma implementării unui proiect pe fonduri europene.

„Acesta promite şi minte. Îi solicităm și public această întâlnire foarte importantă pentru muncitorii români din sectorul privat.

Atitudinea ministrului ne convinge că încă răspunde la comanda reprezentanților Consiliului Investitorilor Străini.

În urmă unor răspunsuri total incompetente și lipsite de profesionalism primite de SINDALIMENTA, Biroul Executiv al organizației solicită DEMITEREA secretarului de stat Adrian Rândunică”, mai precizează federaţia sindicală.

Unii protestatari ar putea recurge la greva foamei

Angajații fabricii Nestlé Timișoara, reprezentați de sindicatul propriu și de federația din care face parte acesta, vor protesta vineri, între orele 10 şi 12 la poarta sediului central al Companiei Nestlé din România, din str. George Constantinescu nr. 3A, din București.

Salariaţii sunt nemulțumiţi de refuzul continuu al reprezentanților companiei de a da curs cererilor sindicatului privind acordarea unor pachete sociale compensatorii, la fel ca în alte state membre ale Uniunii Europene.

Unii membri ai sindicatului din cadrul Fabricii Nestlé din Timişoara se arată dispuşi să recurgă chiar şi la greva foamei, dacă patronatul nu va accepta suplimentarea compensaţiilor financiare pentru cei care vor fi puşi pe liber după închiderea unităţii de producţie.

În contractul colectiv de muncă al salariaţilor de la Nestlé Timişoara erau prevăzute cel mult opt salarii compensatorii, pentru cei cu vechime mare dar, în urma negocierilor, patronatul a oferit un număr maxim de 13.

Salariaţii şi reprezentanţii lor sindicali doresc, însă, 50 de salarii compensatorii pentru cei cu vechimea de peste 20 de ani în fabrică.

Până în prezent, angajaţii care vor rămâne fără job au protestat prin purtarea de banderole albe în timpul lucrului şi prin mitinguri (foto) la poarta fabricii din Timişoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Se ascute lupta dintre disponibilizaţii de la Nestlé şi patronat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *