Scumpirile impuse de guvern scot oamenii în stradă. Noi proteste de amploare

Din 15 septembrie vom avea preţuri mai mari la carburant. Potrivit unei Ordonanțe adoptate de Guvern, accizele pentru benzină și motorină se majorează gradual, în două etape, cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, și cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017. Aceste niveluri ale accizelor pentru carburanți sunt valabile până în anul 2022, inclusiv, scrie stiripesurse.ro.

De altfel, nu puţine au fost companiile care au decis să mărească preţurile chiar şi înainte de aplicarea măsurii.

Confruntat cu aceste informaţii, premierul Mihai Tudose a mărturisit recent că va avea discuţii cu reprezentanţii acestor companii pentru a clarifica care au fost motivele pentru aceste creşteri de preţuri.

„Daca ei continua, vom vedea si noi de unde putem regla situatia. Pretul nu poate doar sa scada, dar sigur nu e influenta accizei. O sa avem o discutie saptamana viitoare, sa vedem care a fost motivul. Daca a crescut barilul ,avem alta discutie. Daca a crescut artificial, alta discutie.”, a mărturisit premierul recent.

Deşi Guvernul a dat asigurări că, practic, preţurile vor rămâne neschimbate, liderii de sindicat din transport ameninţă însă cu proteste de amploare dacă aplicarea accizei la carburant va duce la creşterea preţurilor la pompă.

La începutul acestei luni, Federaţia Operatorilor Români de Transport – FORT – a transmis Guvernului o solicitare în vederea rambursării unei cote din acciza încasată din carburanţi către transporturile comerciale.

„În cazul în care şi această solicitare va fi tratată cu aceeaşi lipsă de interes, ne vom afla în situaţia în care, la solicitarea transportatorilor să organizăm ample manifestaţii de protest”, se precizează într-un comunicat al FORT.

Federaţia cerea „constituirea unui grup de lucru format din specialişti ai Ministerului Finanţelor şi reprezentanţi ai patronatelor din transporturi, care să elaboreze un proiect de act normativ pentru rambursarea unei cote din acciza pe motorină către companiile de transport mărfuri şi pasageri ce alimentează pe teritoriul României, după modelul practicat în Belgia, Franţa, Ungaria, Slovenia şi Spania”, se mai arată în comunicat, potrivit Mediafax.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns