Scrisoare deschisă adresată parlamentarilor de Timiş. Profesorul Dan Poenaru îi cheamă să pună umărul la sănătatea locuitorilor județului

Prin intermediul unei scrisori deschise adresate parlamentarilor de Timiș, prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, președintele Comisiei de sănătate a CJT, le solicită acestora ca împreună, indiferent de culoarea politică, să lucreze până în 2020 pentru realizarea unor obiective minimale, dar foarte importante pentru locuitorii județului.

Pentru început, este prezentată o situație generală a Timișului, care, în anul 2015, avea 742.886 de locuitori.

„Referitor la starea demografică, județul nostru are patru probleme importante: s-a instalat un proces de îmbătrânire a populației, cu multiple consecințe sociale și economice; nivelul natalității este în mod constant mic, în anul 2015 în Timiș născându-se 8.519 copii (4.349 de băieți și 4.170 de fete); mortalitatea generală este în creștere, în 2015 fiind înregistrate 8.798 de decese, la o vârstă medie de 71,85 ani; majoritatea deceselor sunt provocate de boli cronice cum ar fi cele cardiovasculare, tumorile, bolile cronice respiratorii, diabetul zaharat și altele”, se arată în document.

Citeşte şi: Maladia secolului face ravagii la Timișoara!

Pentru creșterea natalității este nevoie, în principal, de locuri de muncă și de locuințe pentru tineri, consideră profesorul Poenaru.

De asemenea, există câteva propuneri cu caracter general pentru ameliorarea situației actuale, și anume: alocarea din bugetul de stat a unei sume de 1.000 de euro pe cap de locuitor pe an pentru achitarea serviciilor de sănătate.

În prezent se acordă numai 788 de dolari, printre cele mai mici sume din Europa. Ar mai fi necesare diversificarea și intensificarea acțiunilor de evaluare și promovare a sănătății, a educației sanitare, a metodelor de prevenire, împreună cu școlile, părinții și alți parteneri locali.

Maternitate și spitale noi în Timiș

Profesorul Dan Poenaru face mai multe propuneri concrete pe plan local. Serviciul de ambulanță Timiș ar trebui să fie extins cu puncte noi de lucru, din care unul să se afle în partea de nord a Timișoarei, având în vedere numărul mare de urgențe din această zonă și necesitatea echilibrării pe axa nord-sud.

Alte puncte ale serviciului de ambulanță ar fi necesare la Orțișoara, Biled și în zona Nădrag-Criciova. Se mai propune înființarea a șapte noi centre de permanență pe teritoriul județului, susținute financiar de CJT, precum și reabilitarea a zece dispensare din mediul rural.

Timișul are nevoie și de unități sanitare noi, la acest capitol încadrându-se: finalizarea și dotarea Institutului Oncologic de pe Calea Torontalului, o maternitate nouă lângă Spitalul Județean, un spital municipal nou cu 500 de paturi la Lugoj, precum și solicitarea Ministerului Sănătății pentru a finanța construirea unei noi Clinici de Psihiatrie în Timișoara.

Nu în ultimul rând, se mai propune construirea a trei blocuri pentru medici rezidenți la Giroc.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Scrisoare deschisă adresată parlamentarilor de Timiş. Profesorul Dan Poenaru îi cheamă să pună umărul la sănătatea locuitorilor județului

Lasă un răspuns