Școlile nimănui din Timiș. Nepăzite și nesigure în caz de incendiu

scoala 8

În acest mod se prezintă, la început de an școlar, o parte din unitățile de învățământ din județul Timiș, conform rapoartelor prezentate în cadrul colegiului prefectural de Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

„Conform datelor statistice primite de la Inspectoratul Școlar al județului Timiş şi subunităţile de poliţie, la nivelul judeţului Timiş funcţionează 595 unităţi de învăţământ preuniversitar, astfel: 314 grădinițe (99 în urban/ 215 în rural); 226 de școli gimnaziale (43/183); 55 de licee, colegii etc. (47/8).

Din totalul acestora, numai 156 sunt asigurate cu pază umană (109 în mediul urban şi 47 în mediul rural).

În funcție de forma de pază asigurată, situația se prezintă astfel: 91 au pază proprie (53 în urban şi 38 în rural), 29 prin societăți specializate (25/4) și 36 cu pază mixtă (32/4). De asemenea, 286 de unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video (118 grădiniţe, 119 şcoli primare/gimnaziale şi 49 licee/colegii), din care 135 în mediul urban şi 151 în mediul rural. Situația detaliată se prezintă astfel: 202 atât în interior, cât și în exterior (105 în urban /97 în rural), 26 în interior (15 /11) și 58 în exterior (15/43). La nivelul județului Timiș, numărul unităţilor de învățământ care nu dispun de pază umană și nici de sisteme tehnice de supraveghere video este de 293 (50 urban, 243 rural), din care 197 grădinițe (35 urban, 162 rural) și 96 de școli primare/gimnaziale (15 urban, 81 rural)”, se arată în raportul prezentat de polițiștii timișeni. Se poate constata, din aceste informații, că mai mult de jumătate din școlile și grădinițele din județ sunt nepăzite și se află, practic, la cheremul răufăcătorilor.

O sută de școli riscante

Pompierii timișeni au controlat, în perioada ianuarie-august, 106 unități de învățământ, principalul scop fiind acordarea de asistenţă tehnică de specialitate privind conținutul documentațiilor necesare solicitării și obținerii autorizației de securitate la incendiu.

Pe timpul controalelor s-au constatat 254 de deficiențe privind apărarea împotriva incendiilor, pentru care s-au aplicat 267 de sancțiuni contravenționale, din care patru amenzi (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului) în cuantum de 20.000 lei și 263 de avertismente.

Cu același prilej, pompierii au actualizat baza de date, rezultând un număr de 98 de clădiri aparținând unităților de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Ar trebui menționat și faptul că 623 de clădiri au asigurate condiţiile de evacuare a persoanelor în cazul producerii situaţiilor de urgenţă (incendiu, cutremur, inundaţie, surpare de teren etc.).
ISU Timiș precizează că obținerea autorizației de securitate la incendiu nu elimină în totalitate posibilitatea izbucnirii unui incendiu. Un asfel de eveniment se poate iniția din diverse cauze, care țin de particularitățile exploatării unui spațiu sau construcție.

Astfel de evenimente mai pot fi cauzate sau favorizate de situații care țin de acțiuni premeditate, de crearea unor stări de pericol în exploatarea construcțiilor, de neglijența sau exploatarea necorespunzătoare a unor instalații, de intervenții neautorizate asupra unor elemente ale construcțiilor sau instalațiilor.

De asemenea, lipsa autorizației de securitate la incendiu nu poate fi asociată cu existența unor stări de pericol, atâta timp cât măsurile de securitate la incendiu sunt implementate și respectate, susțin pompierii. Dar, totuși, ideea că există copii și tineri care învață în imobile care nu sunt tocmai sigure ar trebui să le producă griji celor care coordonează activitatea din acestea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *