”Școala în spital” – un program pentru preșcolarii și elevii internați într-o unitate medicală

”Școala în spital” – un program pentru preșcolarii și elevii internați într-o unitate medicală

”Școala în spital”, programul enunțat în urmă cu mai multe luni de oficialii din Ministerul Educației, a fost într-un final reglementat printr-un proiect de ordonanță de urgență. Potrivit actului normativ, în cadrul universităților de medicină și farmacie se vor înființa unități de învățământ preuniversitar cu titulatura ”Școala din spital”, care vor putea accesa și fonduri externe nerambursabile în vederea îmbunătățirii activităților desfășurate prin acest program național.

Programul are ca scop organizarea școlarizării antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor spitalizați. Indiferent de numărul de minori care se află internați într-o unitate medicală, pe toată durata spitalizării va fi desemnat câte un cadru didactic – monitor, care va avea obligația de a supraveghea parcursul educațional al educabililor și de a ține în permanență legătura cu unitățile de învățământ în care aceștia sunt înmatriculați.

Ministerul Educației va înființa, în acest sens, Corpul național al cadrelor didactice pentru ”Școala din spital”, constituit în urma selecției cadrelor didactice ca fac dovada absolvirii unor programe de pregătire în domeniul psihopedagogiei speciale.

”Procesul instructiv-educativ va fi adaptat la specificul bolii, la perioada de spitalizare și la clasa în care este înscris elevul”, a specificat ministrul educației Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, Ministerul Educației va elabora o programă diferențiată de susținere a Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, atât pentru elevii școlarizați în acest program, cât și pentru elevii cu cerințe educaționale speciale care necesită o spitalizare îndelungată.

”Școala în spital” este un concept care funcționează de mulți ani în alte state din lume, inclusiv în țările asiatice.

CITEŞTE ŞI: Guvernul alocă 144.445.000 de lei pentru construirea de noi corpuri de clădire la UMF Timişoara

”În ciuda încercărilor adulților de a le comunica elevilor că aceștia nu ar trebui să vă faceți griji cu privire la școală în timpul internărilor, majoritatea copiilor rămân îngrijorați de progresul lor școlar, unii dintre ei interpretând mesajele de încurajare ca pe un semn că părinții și profesorii lor nu au speranță în eventuala lor recuperare.

Furnizarea de servicii școlare pe perioada spitalizării trimite un mesaj de speranță copilului”, se arată într-un studiu publicat în 2001 de Ann G. Bessell, profesor cercetător la Universitatea din Miami, autoare a zeci de articole științifice citate în literatura de specialitate.

Sursa foto: statenews.com


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *