Sclipire managerială la Timișoara: Muzeul de Artă a rămas fără magazin de suveniruri și librărie tocmai când sunt așteptați mii de turiști

Sclipire managerială la Timișoara: Muzeul de Artă a rămas fără magazin de suveniruri și librărie tocmai când sunt așteptați mii de turiști

Sclipire managerială la Timișoara: Muzeul de Artă a rămas fără magazin de suveniruri și librărie tocmai când sunt așteptați mii de turiști

Așa cum vă dezvăluiam în premieră săptămâna trecută, biletele de intrare în Muzeul Național de Artă din Timișoara (MNArT) au început să se vândă din… garderobă. Acum vă spunem și cum s-a ajuns la o asemenea improvizație.

Anul trecut, prin mai-iunie, managerul Filip Petcu a decis să desființeze magazinul de suveniruri (în care funcționa și casa de bilete) și librăria, transformând două încăperi din acel spațiu – cunoscut sub denumirea Galeria Visconti – în depozit de lucrări de artă, iar pe cea de-a treia, cea mai mare, în… birou personal (vechiul birou al directorului este folosit acum pe post de sală de ședințe).

Conform surselor noastre, cele trei încăperi de la parter sunt cele mai bune din muzeu (alăturat, imagini de arhivă din fosta Galerie Visconti, pe vremea când acolo funcționau magazinul de suveniruri, librăria și casa de bilete).

Dacă magazinul de suveniruri și librăria au rămas desființate, în schimb, casa de bilete a fost “relocată” în…ghereta paznicului (foto), mai precis într-un hol de trecere către camera cu monitoare, pentru ca, joia trecută, să se producă noua metamorfoză cu vânzarea biletelor din… garderobă!
Sclipire managerială la Timișoara: Muzeul de Artă a rămas fără magazin de suveniruri și librărie tocmai când sunt așteptați mii de turiști

Deoarece ne-am obișnuit ca, în momentul în care avem întrebări pe subiect, onor conducerea Consiliului Județean Timiș – instituția tutelară a MNArT – să ne redirecționeze către managerul muzeului, iar acesta din urmă să refuze să ne răspundă, l-am contactat, de această dată, pe Dan Diaconu. Fost viceprimar al Timișoarei, unul dintre oficialii implicați în campania pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii și actual consilier pe probleme de cultură al președintelui CJT, domnul Diaconu a primit următoarea întrebare din partea noastră:

“Cum vi se pare faptul că turiștii care vor vizita în acest an MNArT nu vor avea posibilitatea de a-și achiziționa din incinta muzeului suveniruri sau alte produse cu caracter cultural, pentru că domnul manager a desființat magazinul de suveniruri și librăria, ca sa facă depozit din ele, respectiv un alt birou personal?”.

Iată și răspunsul primit: “Nu știu daca voi putea eu să dau declarații pe această temă, sau pe oricare alta, legată de instituții culturale în subordinea CJT, sincer. Postul meu de consilier cu 4 ore chiar nu are atribuții sau drepturi de reprezentare cu excepția celor transmise și acestea se leagă exclusiv de evenimente culturale din cadrul TM2023”.

Ghinion pe linie, cum ar veni…

În același timp, însă, aflam de pe pagina de Facebook a MNArT că “evenimentele majore ale unei cetăți nu pot fi organizate decât în clădirile iconice ale acesteia, de către instituții de maximă relevanță” și că “muzeul va fi astfel, capitala Capitalei europene, reinventându-se, reînnodându-și tradiția și redevenind ghidul cultural al urbei”.

CITEŞTE ŞI: Cu dragoste, bomboane ”otrăvite”

Așadar, într-o clădire iconică a Timișoarei, în care funcționează o instituție de maximă relevanță, autointitulată capitală a Capitalei europene și ghid cultural al orașului, biletele de intrare se vând din garderobă, iar librăria și magazinul de suveniruri au fost transformate în depozit și birou. Iconic de-a dreptul…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Sclipire managerială la Timișoara: Muzeul de Artă a rămas fără magazin de suveniruri și librărie tocmai când sunt așteptați mii de turiști

 1. Ce il intereseaza pe acest domn „manager” Petcu de cum ne vom prezenta in fata Europei ?
  Conteaza ca el sa aibe unul, ba doua birouri frumoase si amenajate, unde sa….ce ???
  Chiar nu il da nimeni jos pe pacaliciul asta ?
  Ca ne face de ras permanent , a se vedea si faza cu cutitul de mancat …salam !!!
  Al cui e ?
  Iarasi usr ???
  Astia sunt specialistii si integrii vostrii ?
  Pai ailalti….erau cam la fel…dar parca nu cadeau in derizoriu asa des…..

 2. Stati sa vedeti câte surprize ne va mai oferi domn manajer. Doar sa fiti pe faza. La show (ieftin) va fi primul anul asta. Exact cum ii place lui.

 3. Dl Marius, nu e usr ci e ditamai PNL cel care îl tine si sustine acolo, cred ca și lor le e rusine sa mai dea înapoi acum sa îl schimbe. Usr nu ii are treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *