Schimbări privind concediile medicale. Ce spune CJAS Timiş

Peste o jumătate de milion de asigurați figurează în evidențele CJAS Timiș

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş a făcut precizări referitoare la noutăţile legislative privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, începând cu luna ianuarie 2018, în conformitate cu normele legale în vigoare, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, persoanele fizice prevăzute la art. 1, (2) din OUG 158/2005, (alte persoane decât salariați sau cu venituri asimilate salariilor), se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate doar pe bază de contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, inclusiv persoane care pana la 31 decembrie 2017 au fost asigurate pe baza declaraţiei de asigurare.

Contractul se înregistrează la casa de asigurări de sănătate și produce efecte de la data înregistrării. Totodată, potrivit noilor norme metodologice de acordare a concediilor medicale, dreptul la concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este condiţionat de plata unei contribuţii pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii în cotă de unu la sută, aplicată asupra venitului lunar ales înscris în contractul de asigurare.

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate, pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, este de şase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical (față de o lună cât era prevăzut până la data de 31 decembrie 2017).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *