SCANDALOS! Cine vinde un imobil trebuie să dea bani în avans la ANAF

După ce, de-a lungul timpului, a tot căutat motive de a mai stoarce câte un ban de la contribuabili, inventând taxe și impozite (unele controversate), Ministerul Finanțelor Publice a început să colecteze bani și… anticipat. Deși este evident că acest lucru reprezintă o încălcare a legii, practica este tolerată de guvernanți, întrucât reprezintă un mod – chiar dacă abuziv – de a aduna bani la bugetul de stat.

Concret, este vorba despre impozitul colectat ca urmare a vânzării bunurilor imobile. Potrivit Codului fiscal, înstrăinarea acestora se impozitează cu doi, respectiv, trei la sută (în funcție de termenul scurs de la dobândirea proprietății), pentru că se presupune că de pe urma tranzacției se obține un venit. Vânzătorul însă este obligat, conform prevederilor din legislația fiscală, la plata acestui impozit înainte de a încasa banii de la cumpărător.

PSD dă preşedintele, UNPR – doi vicepreşedinţi, la Consiliul Judeţean Timiş

Astfel, conform art. 111 din Codul fiscal, alin. 6, ”impozitul se calculează și se încasează de notarul public înainte de autentificarea actului”. După cum se știe, majoritatea cumpărătorilor de pe piața imobiliară din România apelează la împrumuturi bancare pentru achiziționarea unei locuințe. Băncile virează însă banii în contul vânzătorului abia ulterior semnării actelor notariale, într-un termen care poate însemna și două săptămâni.

Nicuşor Miuţ, patru ani după gratii!

Cu toate acestea, vânzătorul trebuie să plătească anticipat impozitul pe o sumă pe care de fapt încă nu a încasat-o. În mod legal, impozitul pe venit se plătește în momentul în care se face dovada obținerii acestui venit, dar în cazul de față acesta se percepe în avans.

Impozitul se încasează de notar în momentul semnării actelor de înstrăinare a unui imobil, însă nu se varsă imediat în vistieria statului. Potrivit dispozițiilor legale, notarul beneficiază de clemență din partea statului, căci poate depune banii colectați în avans de la vânzător în contul Ministerului Finanțelor Publice până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat.

În situația în care vânzătorul nu-și primește banii din motive care nu-i sunt imputabile, el redevine proprietarul imobilul înstrăinat, însă impozitul plătit statului în mod anticipat nu mai poate fi recuperat tot de la notar. Pentru restituirea banilor, el trebuie să se adreseze organelor fiscale ale statului, urmând o procedură lungă, complicată și, evident, stresantă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns