Scad subvenţiile acordate fermierilor ca ajutoare naţionale tranzitorii

fermieri Checea 1

Sumele care urmează să fie achitate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură ca ajutor național tranzitoriu atât în zootehnie, cât şi în sectorul vegetal, sunt deocamdată prevăzute într-un proiect de act normativ întocmit de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Din a doua parte a acestei luni, hotărârea de guvern va intra în vigoare, dar subvenţiile vor putea ajunge în conturile fermierilor care le-au slicitat anul trecut abia după aprobarea bugetului de stat, respectiv a celui alocat MADR pentru 2019.

CITEȘTE ȘI: Teren pentru tineri 2019. Cum pot obţine tinerii terenuri gratis de la primărie

Sumele pentru sectorul zootehnic

Potrivit proiectului, se aprobă plafoanele aferente plăților pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic care se acordă în limita sumei de 162,522 de milioane de euro – în echivalent, 757,972 de milioane de lei – care se asigură prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2019 şi care se distribuie astfel: 22,228 de milioane de euro pentru schema decuplată de producţie la specia bovine, în sectorul lapte (față de 24,081 milioane în anul precedent); 93,416 milioane de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne (101,200 milioane de euro în 2017); 46,877 milioane de euro pentru schema cuplată de producţie la speciile ovine şi caprine (față de 50,783 milioane în anul anterior). Cuantumul plăţilor se va calcula prin raportarea sumei aferente la cantităţile de lapte valorificate, respectiv la efectivele de vaci, oi şi capre.

CITEȘTE ȘI: Violator în serie, eliberat recent de legea recursului compensatoriu, a recidivat. O tânără de 19 ani a fost agresată sexual de Crăciun

Alocările pentru sectorul vegetal

În proiectul de hotărâre de guvern au fost prevăzute şi plafoanele maxime ale ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil, precum și pentru cele de in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei şi sfeclă de zahăr, care se acordă pentru anul de cerere 2018, în limita sumei de 105,944 milioanme de euro, în echivalent 494,101 milioane de lei.

CITEȘTE ȘI: Un tânăr de 32 de ani a murit de gripă la Timişoara

Suma totală se va distribui astfel: 102,361 milioane de euro pentru culturile amplasate pe teren arabil, respectiv 6,600 milioane la in şi cânepă pentru fibră; 1,656 milioane pentru tutun; 100,800 milioane pentru hamei; 1,818 milioane pentru sfeclă de zahăr.

 

În orice caz, fermierii urmează să primească în acest an mai puţini bani decât în 2018, având în vedere scăderea plafoanelor alocate, acestea fiind programate să scadă progresiv până în anul 2.020.

Ministerul Agriculturii a dat asigurări că plata subvențiilor se va efectua până la data de 31 martie, cu excepția schemelor unde fermierii trebuie să aducă documente justificative.

Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii se fac în lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2018.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *