Satul timişean care se trezește doar de sărbători

Fenomenul exodului românilor plecați la muncă peste hotare este prezent în fiecare localitate într-o proporție mai mică sau mai mare, în funcție de oportunitățile de pe plan local. Există însă și sate în care un sfert din populație trăiește în prezent în țări ale Uniunii Europene.

CITEŞTE ŞI: Pârtie pentru săniuș în vestul ţării. Să vină zăpada!


”În localitatea Petroasa Mare, avem 800 de locuitori, dintre care peste 150 sunt plecați la muncă prin toată Europa, cu preponderență în state precum Anglia, Italia, Spania, Germania și Danemarca. Dintre aceștia, majoritatea sunt tineri de 20-30 de ani.

De altfel, jumătate din populația aflată în acest segment de vârstă muncește în străinătate.

Restul tinerilor sunt navetiști la fabricile din Lugoj sau lucrează în construcții”, spune primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Ioan Cristian Cardaș (foto), în administrarea căruia se află satul Petroasa Mare. Starea de fapt este și mai evidentă la orele amiezii, unde, cu excepția zgomotului din curtea școlii, domenște liniștea.

La stradă, casele vechi au obloanele trase, iar în locuințele nou-construite și nefinalizate încă, bate vântul. Potrivit primarului Ioan Cristian Cardaș, oamenii se întorc acasă doar de sărbători.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns