Cu gândul la un trai cât mai aproape de decență

Fiecare om apreciază în mod diferit conceptul de „trai decent”. În general, în Timișoara, oamenii consideră că trăiesc decent, iar aceasta se poate observa cu ochiul liber: nu avem zone de tip ghetou, în care să fie cumulați cei care abia ajung de la o zi la alta, căminele de familiști cu miros puternic de sărăcie au dispărut de o vreme, iar în hypermarketuri coșurile sunt destul de bogate.

Nu mai vorbim de puzderia de autoturisme care au inundat străzile și nici de faptul că aproape nu vezi om pe stradă să nu scoată din buzunar sau din poșetă un telefon mobil, dacă nu ultimul răcnet, măcar penultimul.

CITEŞTE ŞI: Video cu momentul în care Diana se prăbușește pe scena Casei de Cultură din Sebiș. Dansatoarea a murit la spital

Ai zice că ne merge bine, însă traiul decent este cuantificat altfel de specialiști și conține câteva criterii speciale. Conform unui studiu efectuat de Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stifung, care au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent în România, valoarea coșului de consum pentru o existență mulțumitoare este de 6.762 de lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban, luând în calcul că unul dintre copii are 12-14 ani, iar celălalt, 8-10 ani.

CITEŞTE ŞI: Pârtie pentru săniuș în vestul ţării. Să vină zăpada!

„Traiul decent se deosebește de ideea de subzistență (cea la care în mod implicit face referință în mod tradițional <>)”, se explică în studiu, de la bun început, ceea ce te cam pune pe gânduri.

Câteva lucruri absolut necesare…

Pentru o familie de doi adulți și un copil valoarea coșului lunar este de 5.551 de lei, pentru una de doi adulți fără copii, de 4.146 de lei, iar pentru o persoană adultă, de 2.552 de lei/lună. Trai minim decent înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.

Acesta include o alimentație echilibrată, haine și încălțăminte noi, faptul că familia dispune de locuință cu un anumit grad de intimitate și autonomie a membrilor, mobilată și echipată cu aparate electrocasnice în stare bună, posibilitatea de plăti facturile, asigurarea îngrijirii sănătății adecvate, posibilitatea de a se recrea la cinema sau la muzeu, dar și o vacanță mcar o dată pe an.

De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea de constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de folosință sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

Ce ar trebui să consumăm?

Din aprecierile experților nutriționiști, o persoană de sex masculin care desfășoară activități fizice și intelectuale normale are nevoie de minimum 2.700 de calorii pe zi. A doua persoană, de sex feminin, are nevoie de 2.200 de calorii, un copil de 12-14 ani, de 1.800 de calorii, iar o fetiță de 8-10 ani, de 1.350 de calorii.

Prețurile pentru produsele alimentare au fost colectate din piețe și supermaketuri în cinci orașe (Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara) în care a fost efectuată cercetarea. S-a utilizat o medie a prețurilor colectate și s-a ajuns la 1.405,34 lei pentru coșul alimentar. Aici au fost incluse produse de la făină la cafea.

Haine noi și locuințe decente

În ceea ce privește bugetul pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, acesta a fost luat în calcul distribuind prețul uniform pe bucată pe întreaga durată de utilizare a fiecărui obiect.

Acesta include îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare anotimp, inclusiv lenjeria intimă și hainele de casă. Astfel s-a ajuns la o sumă totală de 650,93 lei, pentru o familie lcătuită din patru persoane.

CITEŞTE ŞI: Descoperire majoră a unor morminte care conţineau mai multe mumii, printre care şi unele unicat de scarabei

„În ceea ce privește locuința, nu numai nevoia achiziției unei locuințe sau achitării unei chirii este importantă, ci și calitatea locuințelor pe care populația trebuie să și le permită. În prezent, costurile ridicate ale locuințelor raportate la venituri forțează familiile să facă compromisuri în ceea ce privește calitatea acestora, prin achiziționarea unor locuințe sub-dimensionate, predominant apartamente cu două camere de cel mult 55 de metri pătrați, echivalentul unui grad de confort sub I, situate în zone mărginașe, greu accesibile și de multe ori lipsite de serviciile urbane uzuale.

CITEŞTE ŞI: Satul timişean care se trezește doar de sărbători

Cercetătorii au luat în calcul minimul legal privind suprafața. Legea 114/2006 stipulează un minim necesar de 66 de metri pătrați pentru un apartament de trei camere în care locuiește o familie cu patru persoane”, se mai arată în studiu.

Pentru a ajunge la un preț de achiziție, cercetătorii au făcut media dintre prețurile mediane pe metru pătrat din cele cinci orașe publicate într-un raport al analizeimobiliare.ro. Un apartament de 66 de metri pătrați, la un preț de 1.162 euro/metru pătrat, are un preț total de 76.692 de euro.

Pe lângă avansul de 15 la sută, s-a presupus o DAE de 5,81 la sută (la nivelul lunii iulie) și o durată a creditului de 30 de ani. Rata lunară a fost calculată de 383 de euro. Pentru dotarea locuinței s-a constatat că lunar ar fi nevoie de 220,45 lei, iar pentru cheltuielile cu apa, impozite pentru locuință etc., de 476,8 lei/lună.

În ceea ce privește produsele precum detergenți, hârtie de toaletă, spumă de ras, periuțe de dinți și așa mai departe ar fi nevoie de 273,71 lei/lună. Pentru servicii de tuns, internet, TV, transport – 488,35 lei/lună/familie, educație și cultură – 545,8 lei, îngrijirea sănătății – 107,45 lei, timp liber și vacanță – 234,11 lei. După ce studiul a pus la dispoziție aceste informații, ar fi interesant pentru fiecare să-și calculeze cât de aproape sau de departe se află de un trai decent.

Există riscul ca mulți să fie dezamăgiți, iar ceea ce credeau ei până acum că înseamnă belșug să fie doar suficient, iar cei care credeau că ”se descurcă” să constate că doar… subzistă.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns