Satele timişene, tot mai aproape de oraş

sate timis

Diferenţa dintre mediul urban şi cel rural tinde tot mai mult să se micşoreze. Şi în anul încheiat recent, majoritatea satelor timişene au cunoscut transformări spectaculoase, multe dintre ele fiind chiar de neimaginat, în urmă cu câţiva ani.

Cea mai spectaculoasă evoluţie au înregistrat-o localităţile periurbane, care au devenit, practic, adevărate cartiere ale Timişoarei. Fie că vorbim de Dumbrăviţa, Giroc, Moşniţa Nouă, Ghiroda , Sânandrei sau Săcălaz, cei care s-au mutat în aceste comune încep să fie consideraţi timişoreni, iar asta nu se datorează doar apropierii de Timişoara, ci şi condiţiilor de locuit, aproape ca la oraş.

Nu e de mirare că au apărut noi şi noi cartiere de locuit, expansiunea imobiliară fiind de neoprit. Mediatizarea noilor zone imobiliare a generat reacţii în lanţ în ceea ce priveşte atragerea de noi locuitori, aceştia fiind convinşi în multe cazuri de cunoştinţe care au optat să se mute în comunele limitrofe Timişoarei.

Pe lângă dezvoltarea infrastructurii rutiere şi de locuit, au apărut noi şcoli, grădiniţe, cabinete medicale şi o infinită serie de servicii care nu îi mai condiţionează pe localnici de deplasarea spre Timişoara. Acest lucru a reprezentat, multă vreme, un obstacol pentru o mare categorie de persoane: deşi locuiau în comunele învecinate, aveau locul de muncă în Timişoara, tranzitând zilnic oraşul atât pentru a merge la serviciu, cât şi pentru a-şi duce copiii la şocală.

Strategia ideală este ca prin apariţia şcolilor şi grădiniţelor, dar şi a multor locuri de muncă în localităţile limitrofe
Timişoarei, tranzitul să se reducă semnificativ, iar aglomeraţia semnalată îndeosebi dimineaţa şi la orele după-amiezii să înceapă să dispară în mod natural, nu doar prin crearea mai multor benzi de circulaţie. De fapt, asta înseamnă o stare de normalitate: cei care locuiesc într-o anumită zonă nu ar trebui să străbată distanţe lungi şi să
piardă timp îndelungat în trafic doar pentru a ajunge la locul de muncă. Deocamdată, acest ideal nu a fost atins şi aglomeraţia continuă să se menţină la cote înalte, lucru care a dat naştere unui alt fenomen, la fel de interesant:
au început să fie preferate şi localităţile mai îndepărtate de Timişoara, principalul argument fiind acela al timpului
mai scurt pierdut în trafic, chiar dacă, paradoxal, distanţa este mai mare.

Încet-încet, noi zone imobiliare apar şi în sate situate chiar la 30-35 de kilometri de Timişoara, dezvoltarea imobiliară fiind dublată de amenajările din aceste comune: asfaltări, canalizare, gaz, iluminat public, trotuare, magazine, chiar şi restaurante, precum şi alte facilităţi prin care multe sate timişene s-au apropiat de Timişoara, nu doar ca timp parcurs, ci şi ca nivel de trai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Satele timişene, tot mai aproape de oraş

  1. „aproape ca la oraş”… pai daca ai curent/apa/gaz/canalizare/iluminare stradala/fibra optica si asfalt +++vreo 4-500 m2 gradina, nu e ca la oras. e mult mi bine. cat despre naveta, mai bine vin Sanandrei-Calea Aradului, Chisoda-Sagului decat din aradului in Girocului. Marele minus este pretul terenului care creste f mult. Ma sperie ca se cere 35-50 euro/m2 la Sanandrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *