Satele timişene se confruntă cu o scădere dramatică a natalităţii. Cum încearcă un primar să îmbunătăţească situaţia în comuna sa

lovrin 1

Satele timişene se confruntă cu o scădere dramatică a natalităţii. Cum populaţia e îmbătrânită, iar decesele sunt multe, asistăm la o situaţie demografică îngrijorătoare pentru viitorul satului românesc.

Nici la Lovrin, lucrurile nu sunt departe de realităţile din judeţ. Dacă, spre exemplu, în 2004, existau 184 de copii la grădiniţă, numărul acestora a ajuns, în prezent, la aproximativ 70.

gheorghe cotosman„Natalitatea este influenţată în mod direct de starea economică. Imediat după Revoluţia din 1989, speranţele românilor renăscuseră şi aşa a crescut şi natalitatea. Din păcate, acum, starea de spirit e tot mai proastă şi asta se vede şi în privinţa numărului de copii.

Foarte puţine sunt familiile care aleg să aibă doi sau trei copii, pentru că majoritatea se mulţumesc cu unul singur. Anul acesta, de exemplu, am avut în Lovrin doar patru naşteri, în timp ce numărul deceselor, din păcate, s-a ridicat la 26”, spune Gheorghe Cotoşman, medicul comunei.

Îmbucurător este, totuşi, faptul că unii dintre localnicii care au plecat la muncă în străinătate încep să se întoarcă acasă, pentru a-şi face un rost. După cum spune primarul Marius Graur, recent au fost aribuite, în baza Legii 15/2003, 15 parcele de teren unor tineri care vor să se stabilească în Lovrin. Şi, poate, să contribuie şi la creşterea demografică din comună.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Satele timişene se confruntă cu o scădere dramatică a natalităţii. Cum încearcă un primar să îmbunătăţească situaţia în comuna sa

  1. La cat e de varza Lovrinul nici nu ma mir ca nu mai se fac copii. Bravo Graur, ai adus satul pe noi culmi de civilizatie si dezvoltare. Nici Gottlobul nu e pe departe, case parasite, copii tot mai putini. Problema e ca diferenta de trai fata de occident e inca f.mare, tinerii raman si-si fac familii acolo. E si normal, in Timis e plin de sate fara gaz, canalizare, obiective economice etc. Dar vin vesti bune din Comlosul Mare, poulatia de culoare e in crestere. Banatul si etica muncii banatene a murit de multa vreme. Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *