Capra sare și plimbă ursul într-o localitate din Timiş

traditii 1

O comună timișeană, aflată înspre granița județului Timiș cu Caraș-Severin, păstrează încă obiceiurile vechi în Ajunul Crăciunului. Este vorba de colindătorii numiți pițărăi și de urătorii care merg cu Capra.

”În dimineața de Ajun, în spatele primăriei, unde e terenul sintetic de fotbal, facem focul tradițional. Atunci se adună și copiii care aduc jărapen, o plantă cu țepi, iar cei mari aduc cauciuc. În seara de dinainte de Ajun ne adunăm cu toții în jurul focului și cântăm toată noaptea.

La ora patru dimineața aprindem focul mare, iar înainte de șase vin părinții cu copiii mici. Pe vremuri, aveau loc lupte lângă foc pentru desemnarea căpitanului, dar acum acesta este ales prin vot democratic. După ce se face ora șapte, cei mici pleacă, iar cei mari fac o țuică fiartă după care se împart în două grupe: unii se duc la <<deal>>, adică spre Nădrag, iar alții, la <<vale>>, către Lugoj.

Fiecare colindător are o straiță, deși astăzi nu mai sunt din cele țesute în casă, ci mai moderne, chiar luate de la mall. Primul popas îl facem la primărie, după care mergem din casă în casă și cântăm <<Bună zâua lu` Ajun>>. Când eram eu copil, adică în urmă cu vreo 30-35 de ani, pățărăii primeau colaci, mere, nuci și poate niște cârnați. Astăzi, colindătorii sunt seviți cu dulciuri și banane…”, enumeră cursul evenimentelor Ioan Titus Cesea, viceprimarul comunei Criciova, care este prezent alături de tinerii satului la fiecare Ajun.

criciova

Ziua de dinaintea Crăciunului continuă să fie animată pentru locuitorii din Criciova. În jurul orei 17, corul Bisericii Ortodoxe din sat pleacă la colindat din casă în casă. Urările de sănătate și spor în toate sunt încheiate de un grup de tineri care, la ora 20, anunță ultima mare sărbătoare creștină din an.

”Mergem cu Capra. Avem și Moș și doi Urși. Fiecare dintre aceste personaje are un dans specific. După ce toate tradițiile au fost respectate, în ziua de Crăciun tot satul este la biserică. De asemenea, de ziua Nașterii Mântuitorului, fiecare fin merge la nași cu un coș plin de bunătăți”, spune Ioan Titus Cesea.

Obiceiuri străvechi

În Banat, pițărăii – adică tinerii care merg la colindat din poartă în poartă – sunt aducători de noroc. Tradiția spune că cel care primește colindul va fi binecuvantat în anul care vine. Pe vremuri, cei mici se îmbrăcau în hainele de duminică, în costume populare, și își puneau o straiță pe umăr.

copii criciova

Cât despre obiceiul umblatului cu Capra, acesta a fost ajustat prin aducerea Ursului, o tradiție specifică Moldovei. Etnologii sunt de părere că dansul Caprei, precum şi alte manifestări ale măştilor zoomorfe, întâlnite în sate la vremea Crăciunului, provin din ceremoniile sacre arhaice închinate morţii şi renașterii divinităţii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *