Șase ani de la trecerea în veșnicie a Mitropolitului Nicolae

În duminica a 18-a după Rusalii, credincioșii bănățeni au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și la Slujba parastasului pentru Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, oficiate în Catedrala Mitropolitană din Timișoara.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de preoții și diaconii catedralei, în prezența Întâistătătorului Arhiepiscopiei Timișoarei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan. După otpustul slujbei, Mitropolitul Banatului, împreună cu soborul slujitor, a oficiat parastasul pentru ierarhul bănățean, la împlinirea a șase ani de la trecerea sa la cele veșnice.

După Slujba Parastasului, la ieşirea din catedrală, toţi credincioşii prezenţi au primit pachete cu prinoase, întru pomenirea celui de-al doilea mitropolit al Banatului, care a păstorit credincioșii din partea de Vest a țării vreme de 52 de ani. De asemenea, toţi cei care l-au cunoscut, l-au preţuit şi l-au iubit au avut prilejul să înalțe o rugăciune la cripta ierarhilor din subsolul bisericii, locul de veşnică odihnă a întâistătătorilor Mitropoliei Banatului.

Mitropolitul Nicolae Corneanu s-a născut în 21 noiembrie 1923, la Caransebeş, într-o familie preoţească. Între anii 1934-1942 urmează şcoala elementară şi liceul în Caransebeş. Pleacă apoi la Bucureşti, unde, între anii 1942-1946, urmează cursurile Facultăţii de Teologie. În 1943 este hirotonit diacon celibatar de către episcopal Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, judeţul Caraş-Severin.

După absolvirea facultăţii se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului”, sub coordonarea regretatului preot profesor Ioan G. Coman.

În anul 1960 a fost hirotonit preot de către viitorul patriarh Teoctist Arăpașu, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului. Este hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Spiridon Nou” din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian Marina, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc șapte zile mai târziu, în catedrala episcopală din Arad.

La 17 februarie 1962, acelaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române, îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi, totodată, de Mitropolit al Banatului. Este instalat la 4 martie 1962, păstorind Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, până la 28 septembrie 2014, când a trecut la Domnul.

Ca ierarh s-a îngrijit de problemele administrative şi gospodăreşti din eparhie, având mai multe inițiative, dintre care amintim: construcţia unui nou corp de clădire la Centrul eparhial, reorganizarea Tipografiei arhidiecezane, organizarea unei colecţii muzeale la Catedrala mitropolitană, sprijinirea ridicării şi pictării a zeci de noi lăcaşuri de cult, restaurarea unor monumente istorico-bisericeşti din eparhie, sprijinirea, ctitoria și reînfințarea mai multor mănăstiri, înfiinţarea Facultăţii de Teologie din Timişoara.

Urmare neobositelor preocupări cărturăreşti, Înaltpreasfinția Sa a fost ales, în anul 1992, membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, a fost preşedintele de onoare a numeroase fundaţii şi societăţi. Între anii 1975-2012 a fost membru în Asociația internațională de studii patristice. În anul 1992 este ales membru al Uniunii Scriitorilor din România. I s-a conferit titlul de „cetăţean de onoare” al oraşelor Timişoara, Lugoj şi Caransebeş.

În 1997 primeşte premiul conferit de Grupul pentru Dialog Social „pentru întreaga viaţă închinată adevărului, dreptăţii şi libertăţii”. În anul 2000 i s-a conferit de către Preşedinţia României ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Cruce, iar în decembrie 2007 i s-a conferit de către Consiliul Judeţean Timiş premiul „Pro cultura timisiensis”. În anul 2008 a primit din partea Majestății Sale Regele Mihai I ordinul „Crucea Casei Regale a României”. A trecut la Domnul în 28 septembrie 2014.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Șase ani de la trecerea în veșnicie a Mitropolitului Nicolae

  1. Avant de partir ”la DOMNUL” n-a lasat vorba despre motivul pentru care popii din CATEDRALA METROPOLEI TIMISOARA au blocat adapostirea REVOLUTIONARILOR in interiorul CASEI DOMNULUI facand biserica partasa la crimele comise de slugile ceausiste??????

Lasă un răspuns