Şarpele de alun, neveninosul din Pădurea Verde

Şarpele de alun, neveninosul din Pădurea Verde

Şarpele de alun, neveninosul din Pădurea Verde

Pentru că tocmai ne aflăm în Luna Pădurii, celebrată anual în perioada 15 martie – 15 aprilie, reprezentanții Muzeului Național al Banatului îi familiarizează pe timișoreni cu fauna din imediata apropiere a orașului, mai precis cu animalele ce pot fi întâlnite cu prilejul unei simple plimbări până la Pădurea Verde. Unul dintre acestea este șarpele de alun.

”Coronella austriaca este neveninos, dar la fel ca toate speciile de șerpi din țara noastră are de suferit în lipsa educației herpetologice, cu atât mai mult cu cât este confundat deseori cu vipera. Este un șarpe de lungime medie, cu aspectul zvelt și botul proeminent. Acesta poate fi ușor de recunoscut datorită dungii brune care se întinde de la colțul gurii până în dreptul nării.

Pe partea superioară a capului se remarcă o pată întunecată, brună sau neagră. Coloritul dorsal este distinct la masculi și femele, primii prezentând nuanțe de brun-roșiatic, iar femelele brun-cenușiu. Desenul dorsal este variabil, uneori fiind definit de două sau patru șiruri de pete închise la culoare, alteori în formă vărgată sau cu desen transversal, dar fără a forma un zig-zag ca la viperă.

Coloritul ventral este de asemenea distinct, brun-cărămiziu la mascul și cenușiu la femelă. Reproducerea are loc în intervalul aprilie – mai, fiind o specie ovovivipară, însă uneori depune ouă, ponta cuprinzând de la 3 până la 15 pui.
Este un animal cu activitate diurnă și mișcări lente, iar în caz de pericol manifestă un comportament agresiv pentru intimidare.

Poate fi observat atât în liziera Pădurii Verzi, pe malurile Begăi, în zonele cu tufăriș de la periferia orașului, ajungând chiar și în preajma gospodăriilor, mai ales a celor din marginea Pădurii Verzi. Peferă zonele uscate și luminoase, unde găsește mai ușor hrana preferată. Se hrănește în special cu șopârle, alți șerpi (juvenili), iar uneori rozătoare și păsări. Își ucide prada prin constricție, încolăcindu-se în jurul acesteia pentru a o împiedica să mai respire.

Cunoașteți alt șarpe pe care îl puteți întâlni în Pădurea Verde? Îl vom prezenta într-una dintre zilele următoare.
Luna Pădurii este unul dintre cele mai importante evenimente ecologice, fiind celebrată anual în perioada 15 martie-15 aprilie cu scopul de a evidenția rolul esențial și importanța ecosistemelor forestiere în menținerea echilibrului ecologic și implicit în viața omului.

CITEȘTE ȘI: Timișoara. Traficul de persoane, un pericol real

Colegii biologi vă invită să descoperiți biodiversitatea din Pădurea Verde! Dacă sunteți curioși de ființele pe care le întâlniți în cale, trimiteți-ne imagini pe adresa de e-mail ([email protected]) și vă vom ajuta să le identificați”, subliniază specialiștii de la MNaB.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *