Consilierilor județeni li se propune un proiect prin care Timișul ar putea avea o sărbătoare nouă, de interes local, care va fi marcată, în viitor, în toate localitățile din zonă. Aceasta ar fi un fel de echivalent al Zilei Timișoarei, care se sărbătorește în fiecare an la 3 august, dar ar avea loc mai devreme, la 28 iulie.
În expunerea de motive, semnată de președintele CJT, Titu Bojin, se arată următoarele: „Marea Unire a fost proclamată, la Alba Iulia, pe data de 1 Decembrie 1918, care a devenit sărbătoarea naţională a României, dar nu peste tot Unirea a fost şi pusă în practică. Astfel, în Banat, care era ocupat de către armatele străine, administraţia a fost preluată de către autorităţile române de-abia în prima jumătate a anului 1919. Pe cale de consecință, în judeţul Caraş-Severin, administraţia a fost preluată în data de 28 mai 1919, primul prefect fiind avocatul dr. George Dobrin, iar în judeţul Timiş, pe 28 iulie în acelaşi an, primul prefect român fiind avocatul dr. Aurel Cosma, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Român. În data de 25 iulie 1919, la Timişoara a fost numit, de către Consiliul Dirigent, organ care preluase temporar administraţia Transilvaniei şi a Banatului, în funcţia de prefect al comitatului, apoi al judeţului Timiş şi al unei părţi din comitatul Torontal, parte care i-a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris, dr. Aurel Cosma. Acest teritoriu face parte, şi astăzi, din judeţul nostru. În 3 august 1919, şi-au făcut intrarea în Timişoara unităţi ale armatei române, comandate de colonelul Virgil Economu, fiind primite de o mulţime de români şi de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. La intrarea în oraşul Timişoara, armata română a fost salutată de către prefectul Aurel Cosma, care a exprimat entuziasmul mulţimii participante. Pentru a sărbători evenimentul au sosit, în aceeaşi zi, în oraşul Timişoara, Ion I.C. Brătianu, prim-ministrul guvernului român, și alți oficiali”.
Ziua Județului Timiș va fi marcată de către autoritățile administrației publice locale și instituțiile publice de cultură din județ, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator și științific, în spiritul timișenilor. Sumele necesare realizării acestor manifestări urmează să fie suportate din bugetul Consiliului Județean Timiș.