Anunţ oficial: unele FRUCTE comercializate în România sunt OTRĂVITE!

portocale 2

Una dintre ipotezele luate în calcul de autorităţi în cazul bebeluşului mort din Argeş, dar şi al altora aflaţi în stare gravă după infectarea cu o bacterie necunoscută, ar fi consumul de portocale.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a făcut declaraţii alarmante, dar şi foarte îngrijorătoare. Acesta a explicat la Realitatea TV cum funcţionează mafia fructelor şi cum românii consumă alimente otrăvite.

„Din păcate, o parte dintre produsele pe care le consumăm sunt otrăvite. Sunt o serie de produse care vin şi din alte state şi care nu respectă normele europene. În 2012 chiar am identificat un număr de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depăşită. Deci otravă. Produsele chimice care pot fi utilizate în Uniunea Europeană sunt produse mai scumpe, pentru că au altă calitate. Am declanşat controlul la frontieră al fructelor şi legumelor care vin din alte state pentru a stopa astfel de transporturi. Noi avem Autoritatea Sanitar-Veterinară care efectuează controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% din fructele şi legumele care intră în România se pot controla potrivit legislaţiei UE”, a conchis ministrul Agriculturii.

Acesta a declarat că, potrivit legislaţiei, autorităţile nu pot controla transportatorii care sunt în tranzit prin România, aceasta fiind una dintre problemele care necesită o soluţie urgentă. Totuşi, alte soluţii nu sunt decât analiza de risc şi controale sistematice.

Analiza de risc trebuie făcută de Autoritatea Sanitar-Veterinară. „Şi nu s-a făcut pentru că trebuie să ai oameni capabili să facă astfel de analize”.

„Şi mai este un aspect care trebuie subliniat. Sunt camioane care declară că sunt în tranzit, trec sigilate şi se desigiliează în ţară. În România nu ai voie să controlezi un camion care nu se opreşte cu transportul în ţara noastră. Şi de aceea am propus acum câţiva ani să le urmărim prin satelit sau prin GPS ca să fim siguri că nu descarcă în România. Însă, pentru asta trebuie modificată legea. Până acum nu s-a modificat”, a explicat Achim Irimescu, potrivit Realitatea TV.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *