Sărbătoare mare în Mehala

De joi, timişorenii din Mehala o ţin tot într-o sărbătoare, cu muzică, dans, voie bună şi bucate alese. Startul distracţiei s-a dat de la ora 17. Autorităţile locale, cu toate că au fost invitate să participe la eveniment, nu au fost prezente, probabil, susţin organizatorii, fiind prea ocupate cu formarea majorităţilor în consiliul local şi în cel judeţean. Prezentatoarea evenimentului, cea care a dat startul distracţiei, a ţinut să sublinieze că ruga de la Mehala are o tradiţie de 79 de ani. „Întotdeauna aceast eveniment s-a ţinut la 40 de zile de la Paşti, iar noi, măhălenţii, am fost primii care am organizat o asemenea manifestare în Timişoara. Cum majoritatea dintre locuitorii cartierului, în 1939, se ocupau de agricultură, ruga a venit ca un lucru firesc”, ne-a spus Ioan Bolog, preşedintele Consiliului Consultativ de Cartier Mehala.

Joc, muzică şi voie bună

Zeci de tonete cu tot felul de preparate apetisante – de la tradiţionalii mititei care sfârâiau pe cărbunii încinşi, la grătarele de porc care răspândeau o aromă îmbietoare, la frigăruile împănate cu legume, gogoşile şi clătitele imense, toate stropite cu bere sau băuturi răcoritoare – au completat atmosfera de sărbătoare. Pe scena ridicată în Piaţa Avram Iancu au urcat, pe rând, unii dintre cei mai buni rapsozi ai Banatului, iar programul artistic a fost completat de Ansambul folcloric „Timişul”. Copiii de la Ansamblul Timişul au deschis manifestarea, iar apoi pe scenă au urcat, pe rând, soliştii de muzică populară. În faţa scenei, încă de la primele ore, deabia te puteai strecura, pentru că publicul urmărea cu atenţie dansurile populare şi interpreţii. Încet-încet, măhălenţii au prins curaj şi au început să joace, iar până la 22,30 au petrecut aşa cum le place lor. Finalul serii i-a aparţinut maestrului Petrică Moise, care, din nou, a impresionat publicul, fiind răsplătit cu ropote de aplauze.

Rugă şi pentru copii

Ca în fiecare an, organizatorii s-au gândit şi la cei mici, astfel că tarabele cu jucării şi dulciuri nu au lipsit. De la vata de zahăr pe băţ, până la gogoşi şi îngheţată, micuţii au avut de unde alege. Maşinuţele electrice şi alte jocuri pentru copii, dar şi pentru adolescenţi, au completat oferta. Distracţia a continuat şi ieri, chiar dacă vremea nu a fost atât de bună ca în prima zi. Măhălenţii au fost din nou prezenţi, iar elevii de la {coala gimnazială nr.19, au încins un campionat de fotbal. Tot ieri, la unitatea de învăţământ din cartier s-a organizat un concurs de cunoştinţe despre eroii neamului, iar cei mai buni elevi au fost recompensaţi cu premii în bani. Manifestarea a fost organizată de Casa de Cultură a Municipiului Timişoara şi de Consiliul Consultativ al Cartierului Mehala.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.