Samuel Mariș, rugbistul timişorean devenit peisagist (foto)

Samuel Mariș, rugbistul timişorean devenit peisagist (foto)

Samuel Mariș, rugbistul timişorean devenit peisagist… Ştiați că un munte de om, de peste 100 de kilograme, numai pachete de muşchi, poate alerga cu mingea la piept cu o viteză de sub 11 secunde pe 100 de metri, în timp ce îşi doboară la pământ adversarii care vor să-l oprească? Dar ştiați că un astfel de sportiv, un rugbyst, poate alege ulterior cariera de peisagist?

Una dintre cele mai şocante fotografii din rugby-ul românesc este un portret al fostului internaţional Samuel Mariş plin de noroi din cap până în picioare. Negru ca şi cum ar fi fost la băi de nămol la Techirghiol, doar ochii îi sclipeau.

La doar câţiva ani distanţă este direct implicat în tot ceea ce înseamnă frumos în amenajări exterioare, design spaţii verzi, proiectare şi realizare grădini exterioare sau interioare. După mult gri, a optat pentru verde. A ales să studieze atent domeniul de care se simţea atras şi, în 2012, pe vremea când era jucător activ, a decis să deschidă o companie de profil.

A început afacerea de la zero. „Sportul este şi el o afacere. În urmă unei analize realizate în 2011 am observat faptul că rugbyul nu poate să reprezinte o afacere de viitor, sustenabilă. Am început studiul spaţiilor verzi în 2012 şi am deschis firma Sam’s Green, când am revenit din Franţa. Am gândit strategia de business de la zero, pe termen lung, ştiind că îmi doresc să excelez şi în rugby în următorii ani”, a declarat Mariş pentru Agerpres.

O accidentare l-a forțat să se retragă

Ca pilier, aşezat tot timpul în linia întâi în grămadă, unde avea rolul de a împinge, Mariş a avut parte de multe accidentări, ceea ce i-a programat finalul carierei. Vorbeşte deschis despre faptul că orice sportiv trebuie să îşi gândească din timp schimbarea de direcţie de la finalul carierei.

„Finalului cariere mele a fost oarecum anunţat din timp, plănuit, deoarece am reuşit să creştem firma de spaţii verzi, care deja avea nevoie de mine să fiu prezent într-un program normal, nu doar part-time. Totodată, accidentările repetate la coloană mi-au tras semnale de alarmă şi am ales siguranţa şi sănătatea, integritatea corporală.

Sportul nu este singură opţiune şi orice sportiv cu încredere în el şi în propriile abilităţi ar trebui să îşi gândească din timp reconversia profesională, dacă nu doreşte să activeze toată viaţă în domeniul sportului. Şi ca antrenor, dacă nu ai spirit de leader, dar şi de pedagog, psiholog, om de business, gândire tactică şi strategică, abilităţi de comunicare, inteligenţă emoţională, nu ai cum să reuşeşti pe termen lung. De aceea mulţi sportivi ar trebui să îşi facă o auto-analiză şi o strategie”, a povestit fostul sportiv.

Dedicat total afacerii sale

Iar pasul fiind făcut deja din timpul activităţii competiţionale nu a mai avut altceva de făcut decât să dezvolte ulterior afacerea pe care o începuse şi căreia a decis să i se dedice.

„Spaţiile verzi, sub brandul Sam’s Green, au luat fiinţă în 2012, când am revenit din Franţa. Compania a crescut treptat, constant, având la baza multă muncă, pasiune, perseverenţă, know-how, inovaţie, etică de business, standarde înalte, atribute care au pavat drumul acestor 10 ani de peisagistică.

Azi compania noastră prestează servicii de proiectare, design, amenajare şi întreţinere spaţii verzi pentru companii, construcţii civile, industriale şi rezidenţiale, pentru numeroşi clienţi din aceste domenii, din ţară. Printre serviciile noastre se numără: proiectare şi montaj sistem de irigaţie, tehnică inovativă de hidroînsămânţare, proiectare şi amenajare cu arbori, arbuşti, conifere, plante perene, flori, realizare de iazuri, piscine naturale, cascade, terase, alei, iluminat sustenabil, acoperişuri verzi, grădini verticale interiore şi exterioare.

În anul 2018, după un studiu de piaţă, am lansat co-brandul Carpathian Moss, care are ca obiect de activitate designul şi construcţia grădinilor verticale din muşchi şi plante stabilizate, toate fiind realizate cu materiale de cea mai bună calitate din ţările nordice şi în baza unui design unicat, colaborând cu experţi în acest domeniu.

Pentru noi, fiecare lucrare peisagistică este unică şi are o poveste spectaculoasă, doar a ei. Acest lucru se aplică la ambele branduri. Suntem mândri de faptul că reclama noastră este realizată doar prin recomandările clienţilor mulţumiţi. Iar aceasta este cartea noastră de vizită”, a mai spus Samuel Mariş.

Investiția în educație

Licenţiat în educaţie fizică şi sport la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Mariş consideră că fiecare sportiv trebuie să beneficieze de educaţie, pe care o vede ca pe o investiţie:

„Educaţia unui sportiv este importantă şi înainte şi în timpul activităţii competiţionale şi consider că trebuie să investim în noi, în cultura noastră generală şi în educaţie, şcoală, pe tot parcusul vieţii noastre, dacă dorim să evoluăm personal, profesional, social, intelectual”.

Mariş crede că sportul şi şcoala se pot face în paralel, doar că fiecare trebuie să îşi stabilească priorităţile.

„Da, se pot face. Dar ai nevoie de susţinere şi de sacrificii. Când studiezi şi te antrenezi, în acelaşi timp, nu îţi mai rămâne timp pentru alte activităţi de recreere. Totul ţine de priorităţi”, a completat Mariş.

Multiplu campion naţional cu Timişoara Saracens, Samuel Mariş susţine că fiecare sportiv ar trebui să fie conştient că există viaţă şi după finalul activităţii competiţionale, dar în acelaşi timp crede că un rol în ceea ce priveşte reconversia profesională ar trebui să îl aibă şi statul, federaţiile şi cluburile.

„Ar trebui ca fiecare jucător să fie conştient că există viaţă şi după sport, cred că de aici porneşte totul. Fiecare individ ar trebui să fie cel puţin la fel de responsabil cu viitorul său, aşa cum este responsabil de pregătirea lui fizică. Într-adevăr, consider că federaţia şi cluburile, implicit statul, ar trebui să aibă o echipă specială care să gestioneze reconversia profesională a sportivilor, în special a celor talentaţi.

Eu consider că fiecare este responsabil pentru el, dar şi faptul că este datoria morală şi etică a instituţiilor menţionate să faciliteze reconversia profesională a sportivilor, încă din timpul activităţii lor. Mă adresez în special cluburilor”, a mai spus Samuel Mariş.

Medaliile nu țin de foame

L-am provocat pe tânărul om de afaceri să încerce să transmită un sfat unui tânăr sportiv în ceea ce priveşte viaţa de după cariera competiţională, iar răspunsul a fost destul de dur, dar justificat dacă ne gândim că vine de la un fost pilier: „Medaliile nu ţin de foame”.

„Ca să fiu sincer, medaliile şi titlurile de campion nu ţin de foame pe viitor. Este o remarcă dură, mai ales în domeniul rugby-ului, dar o lansez cu scopul de a-i motiva să joace cu pasiune, dar şi să se ocupe de viitorul lor cu aceeaşi pasiune şi ambiţie cu care îşi îmbracă echipamentul înainte de o finală”, a conchis Samuel Mariş.

Născut în 1985, Samuel Mariş şi-a făcut junioratul în rugby la Universitatea Cluj, echipă la care a şi debutat la seniori şi cu care a câştigat Cupa României. S-a transferat apoi la CSA Steaua şi a debutat la echipa naţională de rugby a României, ulterior devenind multiplu campion naţional cu Timişoara Saracens. În străinătate a evoluat la echipa franceză CAP Perigueux.

CITEŞTE ŞI: Un tenismen de 15 ani și-a luat adversarul la palme pe teren. Imagini incredibile (video)

Agerpres difuzează în cadrul proiectului #VieţiReinventate o serie de materiale prin care îşi propune să aducă în atenţia publicului larg problematica reconversiei profesionale în rândul sportivilor români şi dificultăţile întâmpinate la schimbarea carierei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *