În săli de sport să ne luptăm sau în bani aruncați să ne duelăm?

sala polivalenta 2

Discuțiile în contradictoriu cu privire la amplasarea viitoarei Săli Polivalente a Timișoarei au luat, în ultimele săptămâni, o amploare fără precedent. Orașul de pe Bega are nevoie, fără discuție, de o sală de mari dimensiuni, care să poată găzdui competițiile sportive importante, dar și concerte sau alte evenimente de anvergură.

Miza locului în care se va construi sala este una simplă: lucrările vor dura doi-trei ani, iar cel care le va duce la bun sfârșit își va putea aroga meritele și va avea parte de un capital electoral important la alegerile din 2020. Supărat că argumentele lui pentru amplasarea lângă Stadionul „Dan Păltinișanu” nu sunt luate în seamă de cei de la Compania Națională de Investiții, primarul Nicolae Robu s-a decis să facă un anunț uluitor: dacă cei de la putere nu cedează și rămân la ideea de a construi sala la Giroc, municipalitatea va face pe banii timișorenilor o sală de cel puțin 10.000 de locuri, în viitorul campus sportiv al orașului. Pe de altă parte, se pare că terenul propus de primar nu corespunde scopului, având unele probleme.

De când s-a anunțat că viitoarea Sală Polivalentă se va construi cu bani de la bugetul central de către Compania Națională de Investiții, dar nu în Timișoara, ci pe teritoriul comunei Giroc, la vârful municipalității este mare agitație. Nicolae Robu a venit, în repetate rânduri, cu argumente în favoarea amplasării obiectivului lângă Stadionul „Dan Păltinișanu”, pe terenul respectiv existând loc atât pentru sală, cât și pentru viitorul bazin de înot olimpic, stadionul nou și centrul de conferințe cu hotel. Proiectul a fost realizat gratis, spune primarul, de aceeași firmă care s-a implicat în ridicarea Allianz Arena.

Pe banii noștri…

„Tot încerc să facem să prevaleze rațiunea și grija, dragostea chiar, pentru orașul nostru. Eu nu mă pot obișnui cu ideea că un obiectiv atât de important ca Sala Polivalentă nu se va face în Timișoara”, spus, din nou, primarul Nicolae Robu.

„Voi transmite o adresă la CNI prin care voi cere să mi se comunice dacă se agreează locația pe care am propus-o pentru Timișoara. Dacă nu se agreează, atunci vom realiza Sala Polivalentă cu cel puțin 10.000 de locuri din bugetul local, după modelul de la Cluj, unde stadionul și sala polivalentă sunt alături, iar de jur împrejur, cartiere cu multă populație. Și la noi avem zonele Soarelui, Girocului, Stadion, Complexul Studențesc, unde sunt 10.000 de tineri. Dacă amplasăm sala în Giroc, nu știu unde anume, majoritatea spectatorilor vor fi tot timișoreni, care vor aglomera aceeași arteră, Calea Girocului, care are doar patru benzi și este singura cale de acces. Rețelele de utilități nu există acolo și vor trebui făcute. Nu-mi închipui că există vreun interes de a se realiza cu această ocazie rețele de utilități care să servească și altor scopuri”, susține primarul.

Cinci, șase, șapte milioane de euro anual

Robu a mai declarat că se va da drumul, în curând, la realizarea studiului de fezabilitate. O primă estimare a costurilor ajunge la 20 de milioane de euro.

„Este o investiție multianuală, pentru care nu-și pune nimeni problema să aloce 20 de milioane într-un an, dar cinci-șase-șapte milioane pe an, pentru un obiectiv atât de important, noi putem aloca, pentru a nu frustra orașul nostru pe 100 de ani de acum înainte. Atenție, noi nu gândim pentru perioada mandatelor noastre, cum se pare că fac alții. Noi gândim pe termen lung pentru binele orașului. V-aș ruga să vă delimitați de logica „lasă să se construiască, numai să fie.

Oare ce s-ar fi întâmplat dacă, de exemplu, Catedrala ar fi fost făcută oriunde, doar să fie. Există o logică de urbanism în stabilirea amplasamentelor pentru obiectivele importante, care nu se fac de azi pe mâine. Te poți distra cu un chioșc unde ai o langoșerie, o faci aici, iar dacă nu-ți convine, o muți dincolo după nu știu câtă vreme sau poți să-ți permiți să demolezi definitiv chioșcul, pentru că nu sunt pagube prea mari.

Dar când e vorba de un obiectiv de 20 de milioane de euro de care se bucură o asemenea mulțime de cetățeni, nu te joci. Dacă e o firmă constructoare serioasă, Sala Polivalentă se poate face în trei ani, să o avem în 2021, dar sper că înțelepciunea va triumfa și nu vom ajunge să facem o sală a Timișoarei și una la Giroc”, s-a arătat Robu foarte decis.

Terenul de lângă stadion e necorespunzător

„Încăierarea” pe locul unde se va construi Sala Polivalentă are evidente nuanțe politice, deși, deocamdată, timișenilor li se vinde pielea ursului din pădure. Argumentele puterii, care alocă, de fapt, banii de la Compania Națională de Investiții, pentru că avem un premier timișorean și nu pentru ochii frumoși ai șefului municipalității, nu sunt de neglijat.

„Pe mine, ca timişean, prea puţin mă interesează unde este localizată Sala Polivalentă, mă interesează să se facă. În plus, din ce am înţeles de la Ministerul Dezvoltării, terenul pe care l-a pus primăria la dispoziţie nu e bun, pentru că e traversat de o linie de cale ferată. Nu e viabil, nu vreau să intru în amănunte.

Pe mine mă interesează mai mult să se facă această sală polivalentă de care Timişoara, şi nu doar Timişoara, ci întreaga regiune, are nevoie, pentru că orașul de pe Bega este centrul acestei regiuni. Aceste orgolii locale trebuie depăşite. Fac apel ca oamenii să înţeleagă să facă proiecte importante pentru comunităţile pe care le conduc şi să nu mai facă politica cu care au fost învăţaţi în toți aceşti ani. Orgoliile locale nu îşi au rostul”, a declarat, pe această temă, premierul Sorin Grindeanu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “În săli de sport să ne luptăm sau în bani aruncați să ne duelăm?

  1. Zona Stadionului e ok, calea ferata e industriala si nu mai e functionala de cativa ani. S-ar concentra o zona sportiva si de spectacole in acel perimetru insa stiu ca pe acolo este in constructie o alta sala. Ar trebui si un stadion nou de 25-300k locuri si o parcare adiacenta de 4-5k locuri sa nu se mai blocheze zona cand e un meci

  2. Că că narii ăia de austrieci nu ne lasă să dezvoltăm orașul. De 200 de ani, pe noi românii nu ne lasă să facem nimic: poduri, clădiri, SĂLI POLIVALENTE, drumuri și parcări. Noi tot am vrea să construim, chiar și primarul nostru și-a făcut freza de când era mic copil și tot de atunci așteaptă să taie panglici la greu, are foarfeci multe și discursuri ascuțite. Imperiul contraatacă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *