Salariații de la stat ar putea să își ducă micuții la locul de muncă

familie parinti copii

Angajații instituțiilor de stat din România ar putea beneficia, potrivit unui proiect de lege aflat pe masa de lucru al deputaților, de suport logistic și financiar pentru îngrijirea copiilor de până la șase ani.

CITEȘTE ȘI: Se redeschid restaurantele? Primul ministru este de părere că pasul trebuie făcut. Când va lua decizia

Actul normativ le conferă instituțiilor publice (finanțate parțial sau integral de la bugetul de stat), precum și întreprinderilor cu capital parțial sau majoritar de stat, cadrul legal pentru organizarea unor servicii de îngrijire și educare a copiilor angajaților. Chiar dacă textul de lege nu este foarte explicit în ceea ce privește stabilirea spațiului în care ar putea fi realizate astfel de servicii, din expunerea de motive prezentată reiese faptul că acesta ar putea fi amenajat chiar în incinta unităților în care salariații acestor instituții își desfășoară activitatea profesională.

”Creșele de stat sunt pur și simplu insuficiente, având în vedere cererea foarte mare, mai ales în centrele urbane mari. În ceea ce privește creșele private, acestea sunt puține și foarte scumpe, depășind de multe ori posibilitățile financiare ale părinților. Lipsa infrastruturii necesare este unul dintre motivele pentru care unul sau ambii părinți renunță la locul de muncă pentru a avea grijă de copii. Organizarea de servicii pentru îngrijirea și educarea timpurie a copiilor propriilor angajați în instituțiile publice din România (…) este una dintre soluțiile statului român pentru a răspunde problemei scăderii natalității. O astfel de măsură este benefică din mai multe puncte de vedere. Astfel, vorbim despre posibilitatea întoarcerii mai rapide a angajaților în activitate, precum și despre siguranța locului de muncă și a unui venit clar, mai ales în rândul femeilor care nu vor mai avea temerea (re) integrării în câmpul muncii. Acest tip de proiect este susținut și în rândul sistemului privat din România, acolo unde deja există exemple de succes cu privire la persoanele juridice care înființează creșe și grădinițe pentru copiii angajaților proprii”, sunt câteva dintre argumentele prezentate de inițiatorul proiectului de lege.

Conform acestuia, fondurile necesare pentru susținerea proiectului vor fi acoperite de stat. Astfel, începând cu anul 2022, ordonatorii principali, secundari și terțiari de credite, cheltuieli de capital în temeiul solicitărilor primite de la angajați, au posibilitatea să prevadă cheltuieli de capital pentru bunuri și servicii, precum și cheltuieli de personal, în vederea organizării serviciilor pentru îngrijirea și educarea timpurie a copiilor propriilor angajați, care se vor supune standardelor de cost stabilite de Ministerul Educației.

Pentru organizarea acestor servicii, numărul solicitărilor formulate de angajați trebuie să fie de minimum cinci, dar nu mai mult de nouă, pentru nivelul antrepreșcolar (creșă), și de zece, dar nu mai mult de 20, pentru învățământul preșcolar (grădiniță).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Salariații de la stat ar putea să își ducă micuții la locul de muncă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *