S.O.S. patrimoniul cultural al Timișoarei

cladire timisoara 1

Patrimoniul cultural al Timișoarei este prea puțin cunoscut atât de locuitorii urbei, cât și la nivel național. Orașul cu cele mai multe clădiri istorice – dar și cel cu cea mai mare degradare a acestora – poate fi sprijinit și înțeles de comunitate prin inițiativele asociațiilor non-profit.

Astăzi, de la ora 18, în Sala „Club” din cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism, Asociația „Prin Banat”, prin proiectul „Heritage of Timișoara”, invită comunitatea la dialog.

CITEȘTE ȘI: 400 de tone de cupru furate din vestul țării

„Cum putem încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural?

Încercăm, împreună, să răspundem acestei întrebări, în cadrul primei ediții de Cultural Heritage (…) Community?, un eveniment menit să faciliteze comunicarea între locuitorii orașului și specialiști în probleme de patrimoniu din întreaga țară. Ne dorim ca la aceste întâlniri să ia parte operatori culturali locali, instituţii care se ocupă cu gestiunea şi protejarea patrimonului cultural, specialişti în turism, arhitecţi, studenți arhitecți, istorici sau geografi”, spune Alexandra Palconi, președinte al Asociației „Prin Banat”.

CITEȘTE ȘI: Blocuri noi, metehne vechi, la Timișoara

Printre invitaţii zilei se vor număra Eugen Vaida, fondator al Ambulanței pentru Monumente – proiect care își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps – şi Daniela Costea (Asociaţia Arche), reprezentantă a „Casino Rush”, un proiect destinat salvării Cazinoului din Constanța și includerii acestuia pe lista „7 Most Endangered” la Europa Nostra.

„Cultural Heritage (…) Community?” (I) este prima dintr-o serie de mini-conferinţe, cu invitaţi din ţară și din străinătate care implementează sau au implementat proiecte de intervenţie culturală cu accent pe patrimoniul imobil, şi care presupun/au presupus implicarea activă a comunităţii locale.

Scopul întâlnirilor este atât crearea unui mediu favorabil schimbului de bune practici şi metode de implicare activă a oamenilor în programele pe care aceştia le desfăşoară, cât şi crearea unor legături ce pot fi mai apoi convertite în colaborări și parteneriate între participanţi. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

„Cultural Heritage (…) Community?” se desfășoară în cadrul „Heritage of Timişoara”, un proiect de intervenție culturală în cartierele istorice ale orașului, având ca scop promovarea patrimoniului, sensibilizarea opiniei publice asupra importanței conservării și protejării acestuia și încurajarea turismului cultural în cartierele istorice ale oraşului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *